Tiivistelmä
Tiivistelmä rahoitustuotteille, jotka edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Tämä rahoitustuote edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta sen tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Rahasto edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahasto on yhdistelmärahasto, jonka varat sijoitetaan pääsääntöisesti maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkoinstrumentteihin sijoittaviin rahastoihin (kohderahastot). Lisäksi rahasto voi sijoittaa suoriin osake- ja korkoinstrumentteihin sekä johdannaisiin. Rahaston salkunhoito on ulkoistettu SEB Investment Management AB, Helsingin sivukonttorille.
Ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia edistetään sisällyttämällä kestävyystekijöiden arviointi sijoitusvalintoihin. Siltä osin kuin rahaston sijoituskohteena ovat kohderahastot, rahastoon valitaan vain sellaisia kohderahastoja, joita hallinnoivat rahastoyhtiöt ovat allekirjoittaneet YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI). Kohderahastojen valinnassa huomioidaan lisäksi kohderahaston noudattamat poissulkukriteerit, vastuullisuuden integroinnin tapa ja taso sekä aktiivisen omistajuuden ja vaikuttamisen periaatteet. SEB-konsernin ulkopuolisten rahastoyhtiöiden kohderahastojen valinnassa korostetaan erityisesti rahastoyhtiön vastuullisuusperiaatteiden mahdollisimman suurta vastaavuutta SEB Investment Management AB:n (”SEB IM AB”) vastuullisuusperiaatteiden kanssa.
Rahastoon valitaan pääasiassa kestävyysominaisuuksia edistäviä eli SFDR 8 artiklan mukaisia tai kestäviä sijoituksia tekeviä eli 9 artiklan mukaisia, kohderahastoja. Rahaston mahdolliset suorat osake- ja korkosijoitukset noudattavat SEB IM AB:n vastuullisuusperiaatteita ja edistävät kestävyysominaisuuksia SFDR 8 artiklan mukaisesti. Rahasto sitoutuu SFDR 8 ja 9 artiklan mukaisten sijoitusten vähimmäisosuuteen, joka on 60 prosenttia.
Kestävyysriskejä ja pääasiallisia haitallisia vaikutuksia kestävyystekijöille, niiden todennäköisyyttä ja vaikutuksen suuruutta arvioidaan jatkuvasti osana sijoitusprosessia ja sijoituskohteiden sekä rahaston seurantaa.
Sijoitusstrategia
Ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia edistetään sisällyttämällä kestävyystekijöiden arviointi sijoitusvalintoihin. Siltä osin kuin rahaston sijoituskohteena ovat kohderahastot, rahastoon valitaan vain sellaisia kohderahastoja, joita hallinnoivat rahastoyhtiöt ovat allekirjoittaneet YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI). Rahastoon valitaan pääasiassa kestävyysominaisuuksia edistäviä eli SFDR 8 artiklan mukaisia tai kestäviä sijoituksia tekeviä eli 9 artiklan mukaisia, kohderahastoja. Rahaston mahdolliset suorat osake- ja korkosijoitukset noudattavat SEB IM AB:n vastuullisuusperiaatteita ja edistävät kestävyysominaisuuksia SFDR 8 artiklan mukaisesti. Rahasto sitoutuu SFDR 8 ja 9 artiklan mukaisten sijoitusten vähimmäisosuuteen, joka on 60 prosenttia.
Normaalitilanteessa rahasto sijoittaa 100 % varoistaan osakemarkkinoille. Osakemarkkinasijoitusten osuus sijoituksista voi vaihdella välillä 0–100 %, suorien osakesijoitusten ollessa korkeintaan puolet tästä.
Rahaston vertailuarvoksi ei ole määritelty indeksiä, jonka avulla voitaisiin määrittää, vastaako rahoitustuote edistämiään ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahaston vertailuindeksinä toimii yleinen markkinaindeksi (MSCI EM), joka ei huomioi kestävyysriskejä tai kestävyystekijöitä, ja sitä käytetään pääasiassa rahaston tuottovertailuun ja riskilukujen laskentaan.
Rahaston tavoitteena on pitkällä aikavälillä pääoman arvonnousu hyvin hajautetulla riskitasolla. Tavoitteeseen pyritään aktiivisella salkunhoidolla ja rahastovalinnalla, jotka perustuvat kattavaan rahastoanalyysiin sekä varainhoitajan näkemykseen eri sijoituskohteiden houkuttelevuudesta ja esimerkiksi eri maantieteellisten alueiden markkinoiden arvostuksesta, makrotalouden näkymistä, korkotason muutoksista sekä eri valtiontalouksien näkymistä.
Sijoitusten osuus
Rahaston sijoituksista vähintään 60 % edistää ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Alexandrialla ei ole välittömiä vastuita sijoituskohteina oleviin yhteisöihin tai mitään muun tyyppisiä näihin yhteisöihin liittyviä vastuita.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumista seurataan säännöllisellä vastuullisuusanalyysillä ja -raportoinnilla. Rahaston vastuullisuusprofiilia seurataan aktiivisesti ja se kartoitetaan vähintään vuosittain. Kartoituksessa avataan rahoitustuotteen sijoitukset yhtiötasolle ja verrataan rahaston vastuullisuusprofiilia suhteessa rahaston sijoitusavaruutta kuvaavaan vertailuindeksiin useilla vastuullisuutta mittaavilla menetelmillä ja näkökulmilla. Rahaston vastuullisuutta mitataan suhteessa vertailuindeksiin koskien muun muassa ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä tekijöitä.
Menetelmät ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia varten
Rahaston edistämien ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumista mitataan muun muassa seuraavilla mittareilla:
- Osuus rahastosijoituksista, joita hallinnoi sellainen rahastoyhtiö, joka on allekirjoittanut YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI)
- Osuus sijoituksista, jotka edistävät kestävyysominaisuuksia SFDR:n 8 artiklan mukaisesti tai jotka tekevät kestäviä sijoituksia 9 artiklan mukaisesti.
- Kohderahastojen noudattamien poissulkukriteerien laajuus
- Ulkopuolisen tahon kohderahastoille antama vastuullisuusluokitus
Rahaston edistämiä ympäristöön liittyviä ominaisuuksia mitataan seuraavilla indikaattoreilla:
- Rahaston osakesijoitusten (suorat ja kohderahastot) hiilijalanjälki (scope 1 & 2) ja kaikkien sijoitusten painotettu hiili-intensiteetti (scope 1 & 2) sekä niiden kehitys yli ajan
- Rahaston osakesijoitusten (suorat ja kohderahastot) sitoutuminen ilmastotieteeseen perustuviin tai muuten kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin ja nettonollapäästöihin Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.
- Rahaston osakesijoitusten (suorat ja kohderahastot) osalta niiden taloudellisten toimintojen osuus, jotka kuuluvat EU-taksonomian piiriin sekä niiden taloudellisten toimintojen osuus, jotka voidaan luokitella EU-taksonomian mukaisesti kestäviksi.
Rahaston edistämiä yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia mitataan seuraavilla indikaattoreilla:
- Kohderahastojen sijoituskohteena olevien yritysten sukupuolten välinen tasoittamaton palkkaero
- Kohderahastojen sijoituskohteena olevien yritysten hallitusten monimuotoisuus.
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Tietolähteinä käytetään Alexandrian valitsemia ulkoisten palveluntarjoajien datalähteitä vastuullisen sijoittamisen menetelmien ja kestävän sijoitustavoitteen toteuttamiseen. Sijoituspäätöksenteon tukena käytetään salkunhoitajan luokittelumallia, jolla arvioidaan ja seurataan yritysten tämänhetkisiä ja tulevia kestävyystekijöitä. Luokittelumalli yhdistää yhtiöiden raportoimia hiileen, vedenkulutukseen ja jätetehokkuuteen liittyviä ympäristövaikutuslukuja ja arvioi vastaavia lukuja yhtiöille, jotka eivät niitä raportoi. Mallin avulla pystytään analysoimaan vastuullisuutta tulevaisuusorientoituneesti, ja tunnistamaan kannattavia sijoituskohteita aiempaa tehokkaammin ja vertaamaan Rahastojen ympäristövaikutuksia suhteessa rahastojen vertailuindekseihin. Vastuullisuusanalyysille suoritetaan säännöllinen vuosittainen arviointi.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Vastuullisuuden mittaamiseen tarvittavat tietokannat, työvälineet, sääntely ja
itse käsitteet vastuullisuudesta kehittyvät voimakkaasti. Sen vuoksi
yksiselitteistä tarkkoihin raja arvoihin perustuvia tavoitteita ei voi useinkaan
vielä asettaa. Maantieteellinen sijainti voi vaikuttaa tuloksiin erityisesti vastuullisuuden toteuttamisen tehokkuuden osalta. Ympäristöjalanjäljen eri mittarit voivat johtaa eri tulkintoihin.
Asianmukainen huolellisuus
Kestävyysnäkökulmien sisällyttäminen osaksi sijoituspäätöksiä on osa huolellista sijoitustoimintaa. Vastuullisuuden integraation tasoa arvioidaan rahastojen valinnassa yhtenä keskeisenä osa-alueena. Säännöllisellä vastuullisuusanalyysillä ja vastuullisuusanalyysin monitoroinnilla seurataan kestävyystavoitteiden toteutumista osana jatkuvaa sisäistä valvontaa.
Vaikuttamispolitiikat
Rahaston kestävän sijoittamisen periaatteisiin kuuluu myös aktiivinen vaikuttaminen sijoituksen kohteina olevien yritysten toimintaan. Tällä pyritään varmistamaan se, että kestävyystekijöihin liittyvät mahdollisuudet sekä niihin liittyvät riskit otetaan yrityksissä huomioon. Omistajavaikuttamisen keinoja ovat muun muassa äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksissa, aktiivisen keskusteluyhteyden luominen yritysten ja salkunhoidon välillä sekä ryhmävaikuttaminen toimimalla yhteistyössä muiden sijoittajien kanssa. Tällaista vaikuttamista ovat myös salkunhoitajien ja yritysjohdon väliset tapaamiset. Rahastoyhtiö on sitoutunut omistajavaikuttamisen keinoin edistämään muun muassa monimuotoisuutta ja tasa-arvoa.
Nimetty vertailuarvo
Rahaston vertailuarvoksi ei ole määritelty indeksiä, jonka avulla voitaisiin määrittää, vastaako rahoitustuote edistämiään ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahaston vertailuindeksinä toimii yleinen markkinaindeksi (MSCI EM), joka ei huomioi kestävyysriskejä tai kestävyystekijöitä, ja sitä käytetään pääasiassa rahaston tuottovertailuun ja riskilukujen laskentaan.