Tiivistelmä
Tiivistelmä rahoitustuotteille, joiden tavoitteena on kestävien sijoitusten tekeminen
Ei merkittävää haittaa kestävälle sijoitustavoitteelle
’Ei merkittävää haittaa’ -periaatetta sovelletaan ainoastaan rahoitustuotteeseen sisältyviin sijoituksiin, joissa otetaan huomioon ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevat EU:n kriteerit. Muiden tähän rahoitustuotteeseen sisältyvien sijoitusten osuuden osalta ei oteta huomioon ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia EU:n kriteerejä.
Rahasto sijoittaa kohderahastoihin, jotka voivat tehdä sijoituksia ympäristön kannalta kestäviin toimintoihin ns. EU-taksonomian (asetus 2020/852) mukaisesti. Rahastolla ei kuitenkaan ole tavoitteena tehdä tiettyä vähimmäisosuutta EU-taksonomian tarkoittamia kestäviä sijoituksia pääasiassa tarpeellisen tiedon rajoitetun saatavuuden takia.
Kohderahastot noudattavat niitä hallinnoivan rahastoyhtiön vastuullisen sijoittamisen periaatteita, joiden mukaan sijoituskohteiden kestävyysanalyysilla ja pääasiallisten haitallisten kestävyysvaikutusten huomioimisella pyritään varmistamaan, ettei yrityksen toiminnasta aiheudu merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille riippumatta siitä, kohdistuvatko sijoitukset EU-taksonomian mukaisesti ympäristön kannalta kestävinä pidettyihin toimintoihin vai eivät.
Rahasto sijoittaa kohderahastoihin. Kohderahastojen osalta haitallisuutta kuvaavia indikaattoreita (PAI) huomioidaan rahastoa hallinnoivan rahastoyhtiön poissulkukriteereitä noudattamalla ja ovat näitä koskevan seulonnan kohteena.
Kohderahastoista testataan lisäksi haitallisuutta kuvaavia kestävyysindikaattoreita (PAI) sekä olennaisia kestävyysvaikutuksia säännöllisesti, jotta pystytään määrittämään etteivät kestäviksi luokitellut sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa millekään muulle ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvälle tavoitteelle ’ei merkittävää haittaa’ -periaatteen mukaisesti. Testit tehdään suhteessa kohderahaston sijoituskohteen maantieteelliseen toiminta-alueeseen sekä toimialaan ja alatoimialaan. Testien tarkoituksena on identifioida kohderahastojen sijoituskohteena olevian yrityksiä koskevat haasteet sekä olennaisimmat riskit, ja varmistaa etteivät sijoituskohteena olevat yritykset aiheuta merkittävää haittaa ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyvälle tavoitteelle.
Rahasto sijoittaa kohderahastoihin. Kohderahastot noudattavat poissulkukriteereitä, joiden mukaisesti rahastot eivät sijoita yrityksiin, jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä ihmisoikeuksia, ympäristöä, korruptiota tai työoikeutta koskevia standardeja ja sopimuksia, ja joilla ei ole selkeitä tavoitteita ja toimenpiteitä rikkomusten korjaamiseksi. Mikäli identifioidut rikkomukset on vahvistettu, ja kyseessä oleva yritys ei osoita toimenpiteitä toimitapojen muuttamiseksi, luopuu rahasto sijoituksesta osuudenomistajien edut huomioiden. Sijoituksesta luovutaan osuudenomistajan etu huomioiden mahdollisimman nopeasti.
Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite
Alexandria Ympäristö Erikoissijoitusrahaston (jäljempänä rahasto) on tiedonantoasetuksen EU 2019/2088 (SFDR) 9 artiklan mukainen rahasto, jonka tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Rahaston varat sijoitetaan maailmanlaajuisesti osakkeisiin ja korkoinstrumentteihin sijoittavien rahastojen rahasto-osuuksiin (kohderahastot).
Rahaston keskeisenä ympäristötavoitteena on sijoittaa kohderahastojen kautta yrityksiin, joiden toiminnalla arvioidaan olevan positiivinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillintään ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Rahaston tavoitteena on tehdä kohderahastojen kautta sijoituksia myös yrityksiin, joiden arvioidaan toteuttavan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja monimuotoisuutta keskimääräistä paremmin omissa organisaatioissaan tai jotka tuottavat tuotteita tai palveluita, joilla edistetään yhdenvertaisia mahdollisuuksia muun muassa sukupuolten välisen tasa-arvon, terveyden ja hyvinvoinnin sekä koulutuksen osalta. Rahaston kohderahastoilla voi lisäksi olla muita ympäristö- ja yhteiskunnallisia tavoitteita. Rahaston sijoituskohteiden ei myöskään odoteta aiheuttavan merkittävää haittaa ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyville tekijöille.
Rahasto sijoittaa vain sellaisten rahastoyhtiöiden kohderahastoihin, jotka ovat allekirjoittaneet YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI). Lisäksi rahaston sijoituksilla edistetään rahastolle määriteltyjä ympäristötavoitteita ja yhteiskunnallisia tavoitteita sijoittamalla ainoastaan sellaisiin kohderahastoihin, jotka on määritelty SFDR:n 9 artiklan mukaisiksi rahoitustuotteiksi.
Sijoitusstrategia
Alexandria Ympäristö Erikoissijoitusrahasto (jäljempänä rahasto) on artikla 9 mukainen rahasto, jonka tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia. Rahaston varat sijoitetaan maailman-laajuisesti osakkeisiin ja korkoinstrumentteihin sijoittaviin rahastoihin (kohderahastot). Rahasto sijoittaa vain sellaisiin kohderahastoihin, joita hallinnoivat rahastoyhtiöt ovat allekirjoittaneet YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI). Lisäksi rahaston sijoituksilla edistetään rahastolle määriteltyjä ympäristötavoitteita ja yhteiskunnal-lisia tavoitteita sijoittamalla ainoastaan sellaisiin kohderahastoihin, jotka on määritelty SFDR 9 artiklan mukaisiksi rahoitustuotteiksi.
Normaalitilanteessa rahasto sijoittaa 85 % varoistaan osakemarkkinoille ja 15 % korko-markkinoille. Osakemarkkinasijoitusten osuus sijoituksista voi vaihdella välillä 50–100 %. Korkosijoitusten osuus sijoituksista voi vaihdella välillä 0–50 %.
Rahaston tavoitteena on kestävyystavoitteiden lisäksi pitkällä aikavälillä pääoman ar-vonnousu hyvin hajautetulla riskitasolla. Tavoitteeseen pyritään aktiivisella salkunhoi-dolla, joka perustuu kattavaan analyysitoimintaan sekä varainhoitajan näkemykseen eri sijoituskohteiden houkuttelevuudesta ja esimerkiksi eri maantieteellisten alueiden markkinoiden arvostuksesta, makrotalouden näkymistä, korkotason muutoksista sekä eri valtiontalouksien näkymistä. Kohderahastojen mahdollisuudet poiketa merkittävästi kohdemarkkinan koostumuksesta voivat vaikeutua silloin, kun kohdemarkkinan koko, yhtiöiden lukumäärä tai likviditeetti ovat rajallisia.
Sijoitusten osuus
Rahasto sitoutuu kestävien sijoitusten vähimmäisosuuteen, joka on 75 prosenttia. Kestäviksi sijoituksiksi katsotaan sijoitukset kohderahastoihin, jotka on määritelty SFDR:n 9 artiklan mukaisiksi rahoitustuotteiksi. Muut, ei kestävät, sijoitukset koostuvat käteisvaroista kassanhallintatarpeita varten. Rahoitustuotteella on kestävä sijoitustavoite seuraavasti: ympäristötavoite vähintään 50 % sijoituksista taloudellisiin toimintoihin, joita ei pidetä EU:n luokitusjärjestelmän mukaisesti ympäristön kannalta kestävinä sekä yhteiskunnallinen tavoite vähintään 10 % sijoituksista. Alexandrialla ei ole välittömiä vastuita sijoituskohteina oleviin yhteisöihin tai mitään muun tyyppisiä näihin yhteisöihin liittyviä vastuita.
Kestävän sijoitustavoitteen seuranta
Ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumista seurataan säännöllisellä vastuullisuusanalyysillä ja -raportoinnilla. Rahaston vastuullisuusprofiilia seurataan aktiivisesti ja se kartoitetaan vähintään vuosittain. Kartoituksessa avataan rahaston sijoitukset yhtiötasolle ja verrataan rahaston vastuullisuusprofiilia suhteessa rahaston sijoitusavaruutta kuvaavaan vertailuindeksiin useilla vastuullisuutta mittaavilla menetelmillä ja näkökulmilla. Rahaston vastuullisuutta mitataan suhteessa vertailuindeksiin koskien muun muassa ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä tekijöitä.
Menetelmät
- Rahaston tavoitteiden saavuttamista mitataan seuraavilla kestävyysindikaattoreilla:
- Osuus rahastosijoituksista, joita hallinnoi sellainen rahastoyhtiö, joka on allekirjoittanut YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI)
- Osuus rahastosijoituksista, jotka ovat 9 artiklan mukaisia
- Kohderahastojen noudattamien poissulkukriteerien laajuus
- Ulkopuolisen tahon kohderahastoille antama vastuullisuusluokitus
Rahaston tavoitetta hillitä ilmastonmuutosta mitataan seuraavilla indikaattoreilla:
- Rahaston kohderahastojen osakesijoitusten hiilijalanjälki (scope 1 & 2) ja kohderahastojen kaikkien sijoitusten painotettu hiili-intensiteetti (scope 1 & 2) sekä niiden kehitys yli ajan
- Rahaston kohderahastojen osakesijoitusten sitoutuminen ilmastotieteeseen perustuviin tai kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin ja nettonollapäästöihin Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.
- Rahaston kohderahastojen osakesijoitusten osalta niiden taloudellisten toimintojen osuus, jotka kuuluvat EU-taksonomian piiriin sekä niiden taloudellisten toimintojen osuus, jotka voidaan luokitella EU-taksonomian mukaisesti kestäviksi.
- Osuus rahaston kohderahastojen korkosijoituksista, jotka on sijoitettu vihreisiin, kestäviin ja/tai sosiaalisiin joukkovelkakirjalainoihin
Rahaston tavoitetta tasa-arvoasioiden edistämiseksi seurataan erityisesti kohderahastotasolla niiden kohderahastojen osalta, joilla on tähän liittyviä kestävyystavoitteita, ja seuranta perustuu näiden kohderahastojen omiin määriteltyihin indikaattoreihin. Rahaston osalta tasa-arvoasioiden edistymistä seurataan seuraavilla indikaattoreilla:
- Kohderahastojen sijoituskohteena olevien yritysten sukupuolten välinen tasoittamaton palkkaero ja hallituksen monimuotoisuus
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Tietolähteinä käytetään Alexandrian valitsemia ulkoisten palveluntarjoajien datalähteitä vastuullisen sijoittamisen menetelmien ja kestävän sijoitustavoitteen toteuttamiseen. Sijoituspäätöksenteon tukena käytetään salkunhoitajan luokittelumallia, jolla arvioidaan ja seurataan yritysten tämänhetkisiä ja tulevia kestävyystekijöitä. Luokittelumalli yhdistää yhtiöiden raportoimia hiileen, vedenkulutukseen ja jätetehokkuuteen liittyviä ympäristövaikutuslukuja ja arvioi vastaavia lukuja yhtiöille, jotka eivät niitä raportoi. Mallin avulla pystytään analysoimaan vastuullisuutta tulevaisuusorientoituneesti, ja tunnistamaan kannattavia sijoituskohteita aiempaa tehokkaammin ja vertaamaan Rahastojen ympäristövaikutuksia suhteessa rahastojen vertailuindekseihin. Vastuullisuusanalyysille suoritetaan säännöllinen vuosittainen arviointi.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Vastuullisuuden mittaamiseen tarvittavat tietokannat, työvälineet, sääntely ja itse käsitteet vastuullisuudesta kehittyvät voimakkaasti. Sen vuoksi yksiselitteistä tarkkoihin raja-arvoihin perustuvia tavoitteita ei voi useinkaan vielä asettaa. Maantieteellinen sijainti voi vaikuttaa tuloksiin erityisesti vastuullisuuden toteuttamisen tehokkuuden osalta. Ympäristöjalanjäljen eri mittarit voivat johtaa eri tulkintoihin.
Asianmukainen huolellisuus
Kestävyysnäkökulmien sisällyttäminen osaksi sijoituspäätöksiä on osa huolellista sijoitustoimintaa. Vastuullisuuden integraation tasoa arvioidaan rahastojen valinnassa yhtenä keskeisenä osa-alueena. Säännöllisellä vastuullisuusanalyysillä ja vastuullisuusanalyysin monitoroinnilla seurataan kestävyystavoitteiden toteutumista osana jatkuvaa sisäistä valvontaa.
Vaikuttamispolitiikat
Rahaston kestävän sijoittamisen periaatteisiin kuuluu myös aktiivinen vaikuttaminen sijoituksen kohteina olevien yritysten toimintaan. Tällä pyritään varmistamaan se, että kestävyystekijöihin liittyvät mahdollisuudet sekä niihin liittyvät riskit otetaan yrityksissä huomioon. Omistajavaikuttamisen keinoja ovat muun muassa äänioikeuden käyttäminen yhtiökokouksissa, aktiivisen keskusteluyhteyden luominen yritysten ja salkunhoidon välillä sekä ryhmävaikuttaminen toimimalla yhteistyössä muiden sijoittajien kanssa. Tällaista vaikuttamista ovat myös salkunhoitajien ja yritysjohdon väliset tapaamiset. Rahastoyhtiö on sitoutunut omistajavaikuttamisen keinoin edistämään muun muassa monimuotoisuutta ja tasa-arvoa.
Kestävän sijoitustavoitteen saavuttaminen
Rahaston vertailuindeksinä ei käytetä ilmastosiirtymää koskevaa EU:n vertailuarvoa (EU Climate Transition Benchmark) tai Pariisin ilmastosopimukseen mukautettua EU:n vertailuarvoa (EU Paris-aligned Benchmark). Rahaston vertailuindeksinä toimii yleisistä markkinaindekseistä koostuva yhdistelmäindeksi (85 % MSCI AC World Total Return Net ja 15 % Bloomberg Barclays MSCI Green Bond Index 1,5 years), joka ei huomioi kestävyysriskejä tai kestävyystekijöitä, eikä se ole linjassa rahaston kestävyystavoitteen kanssa. Rahaston vertailuindeksiä käytetään pääasiassa vain rahaston tuottovertailuun ja riskilukujen laskentaan.