elakesaastaminen

Sijoittamisen aloittaminen

5.7.2021

Eläkesäästämisen suosio kasvaa – kuinka sinä varaudut eläkepäiviin?

Jo lähes puolet suomalaisista on varautunut taloudellisesti eläkkeelle jäämiseen. Millainen on sinun strategiasi eläkepäiviä varten?

Eläkkeistä ja eläkeikään varautumisesta puhutaan nyt paljon. Työurien pidentämistä ja yhteisen sijoitetun eläkepotin tilannetta seurataan tarkkaan, ja moni suunnittelee eläkkeelle jäämistä säästöjen turvin jo ennen virallista eläkeikää.

Vaikka omissa suunnitelmissa ei olisikaan jäädä eläkkeelle etuajassa, on hyvä miettiä siihen varautumista. Milloin olet jäämässä eläkkeelle? Kuinka paljon tulet saamaan eläkettä? Millainen strategia eläkepäivien varalle pitäisi olla?

Iso osa suomalaisista ei ole tullut ajatelleeksi eläkepäiviin varautumista

Eläkettä varten säästämisestä on tullut yhä suositumpaa: siinä missä 2010-luvun alkupuolella 40 prosenttia suomalaisista kertoi varautuvansa taloudellisesti eläkeaikaa varten, Eläketurvakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan nyt niin tekee jo 47 prosenttia suomalaisista.

Eläkettä varten säästetään yleisimmin siksi, että olisi enemmän rahaa jokapäiväiseen elämiseen ja yllättäviin menoihin. Moni säästää myös matkustelua ja harrastuksia varten. Eläkettä varten varautuneista 18 prosenttia haluaa mahdollisesti jäädä pois töistä jo ennen virallista eläkeikää.

Entäpä se puolisko suomalaisista, jotka eivät vielä ole varautuneet eläkepäiviin? Heistä kaksi kolmannesta kertoi, että taloudellinen tilanne ei mahdollista säästämistä nyt, joskin näin vastanneiden määrä on laskussa. Sen sijaan jopa 17 prosenttia kertoi, että ei vain ole tullut ajatelleeksi asiaa. Yhä useamman suomalaisen taloudellinen tilanne antaisi siis mahdollisuuden eläkesäästämiseen, mutta asiaan ei ole ehditty perehtyä.

Miksi eläkesäästäminen kannattaa?

Eläkkeelle jääminen merkitsee yleensä tulotason laskua: karkeasti arvioiden työeläkkeen määrä on noin puolet työuran aikaisista keskiansioista.

Eläkkeellä ollessaan voi joko sopeuttaa menojaan vastaamaan eläkkeen määrää tai varautua taloudellisesti eläkepäiviin säästämällä jo työuran varrella. Säästämisen voi aloittaa milloin tahansa ja haluamallaan summalla. Esimerkiksi sijoittamalla 133 euroa kuukaudessa 40-vuotiaasta 66-vuotiaaksi rahastoon, jonka tuotto-odotus on 4 prosenttia, voi kartuttaa itselleen 300 euron kuukausittaisen lisän eläkkeen päälle 20 vuodeksi.

Edellä esitetty laskelma on esimerkki, eikä ota huomioon inflaation vaikutusta, verotusta tai mahdollisia kuluja. Laskelmaesimerkki perustuu Työeläke.fi-sivustolla olevien tietojen pohjalta laskettuihin arvioihin.

Voit kokeilla myös tuottolaskuriamme, jonka avulla näet millaisen summan kuussa säästämällä pääsisit omaan tavoitteeseesi.

Eläkesäästäminen tarjoaa paitsi taloudellista mielenrauhaa myös mahdollisuuden päättää, milloin jäät eläkkeelle, sillä eläkesäästäminen antaa joustovaraa työuran loppupäähän. Eläkekertymässä nimittäin painotetaan uran viimeisiä vuosia ja kuukausia, joiden ajalta kertyy suhteessa enemmän eläkettä kuin muun työuran ajalta. Karttuneiden säästöjen turvin voit itse päättää, milloin haluaisit eläkkeelle ”ostamalla” itsellesi muutaman eläkevuoden lisää.

Millainen on sinun eläkesäästöstrategiasi?

Yhä useampi suomalainen on innostunut säästämisestä ja sijoittamisesta. Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omaa eläkesäästöstrategiaa osana säästämistä ja sijoittamista. Miltä omat pitkän aikavälin säästämissuunnitelmasi näyttävät? Oletko varautunut eläkepäiviin vai kuulutko siihen 17 prosenttiin, joka ei ole vielä tullut ajatelleeksi asiaa?

Jos eläkesäästäminen pohdituttaa, voit aloittaa näistä kysymyksistä:

1: Milloin aion jäädä eläkkeelle? Tarkista ensimmäisenä oma eläkeikäsi. Kuinka paljon aikaa eläkkeelle jäämiseen on? Haluatko tehdä töitä viralliseen eläkeikään asti vai onko haaveissa jäädä eläkkeelle jo sitä aiemmin? Ota eläkkeelle jäämisen aikataulu huomioon säästämissuunnitelmissasi.

2: Kuinka paljon tulen saamaan eläkettä? Voit arvioida saamasi eläkkeen määrää eläkelaskurilla. Riittääkö tuo summa ylläpitämään haluttua elämäntyyliä, vai joudutko eläkepäivillä karsimaan menoista tai varautumaan taloudellisesti jo aiemmin?

3: Millainen säästämisstrategia sopii minulle? Eläkesäästämiseen on monia vaihtoehtoja, ja juuri oikean strategian valitseminen riippuu sekä sijoitushorisontista että siitä, kuinka paljon rahaa olet valmis pistämään säästöön.

Eläkettä varten voi säästää monin eri tavoin: voit säästää erilaisiin rahastoihin tai sijoittaa suoraan osakkeisiin. Hyvä vaihtoehto ovat myös säästö- ja sijoitusvakuutukset, jotka on suunniteltu juuri pitkäjänteiseen säästämiseen.

Haluatko apua oman eläkesäästämisen strategian luomisessa? Anna asiantuntijan kartoittaa mahdollisuutesi!

Ota yhteyttä

tai

Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa