
Näin onnistut rahastosijoittamisessa tavoitteidesi mukaisesti
Rahastosijoittaminen on joustava ja monen suomalaisen suosima sijoitusmuoto. Kokosimme tälle sivulle kaiken oleellisen, mitä sinun on hyvä tietää rahastoista ja rahastosijoittamisesta.
- Rahastosijoittaminen – miten se toimii?
- Miksi rahastoihin kannattaa sijoittaa?
- Rahastosijoittamiseen liittyvät valinnat
- Rahaston sijoituspolitiikka antaa sijoittajalle kuvan tavoitteista
- Rahasto-osuus ja sen arvon laskeminen
- Erilaiset rahastotyypit
- Rahastosäästäminen
- Rahastosijoitusten verotus
- Tiedätkö, mitä sijoitusrahastoja salkustasi löytyy?
Rahastosijoittaminen – miten se toimii?
Rahastosijoittajamisen periaate on käytännössä varsin selkeä ja sen voi tiivistää kolmeen vaiheeseen:
- Rahastosijoittajana sijoitat varojasi rahastoon. Rahastoihin sijoittamista kutsutaan rahasto-osuuksien merkitsemiseksi.
- Varasi sijoitetaan rahaston sijoituspolitiikan mukaisesti.
- Sijoituksesi jälkeen rahastoyhtiö hallinnoi rahasto-osuuttasi. Voit seurata rahaston kehittymistä vaikka päivittäin.
Rahaston sijoitusperiaatteet ja säännöt on aina erikseen määritelty, jolloin ostamiselle ja myymiselle on selkeät periaatteet ja perusteet. Mikäli kyseessä on aktiivisesti hallittu rahasto, sijoitusten valinnasta vastaa salkunhoitaja. Kokenut ja taitava salkunhoitaja voi mukauttaa sijoitusstrategiaa niin, että markkinan muuttuessa sijoitukset tukevat aina sille asetettuja tavoitteita parhaiten. Toinen vaihtoehto on passiivinen rahasto, joka pyrkii aina seuraamaan valittua indeksiä ilman varsinaista salkunhoitajaa.
Miksi rahastoihin kannattaa sijoittaa?
Jo 1,2 miljoona suomalaista on valinnut useista vaihtoehdoista nimenomaan rahastosijoittamisen. Perusteltuja syitä on useita:
- Rahastosijoittaminen sopii hyvin erilaisten sijoittajien tarpeisiin, haluttiin sitten sijoittaa suurempi potti kerralla tai pienempi erä kuukausittain.
- Sijoituskohteet on valittu valmiiksi ja hajauttamisesta huolehditaan automaattisesti.
- Aloittaminen on vaivatonta! Rahastosijoittajana sinun ei tarvitse ryhtyä penkomaan esimerkiksi sijoituskohteina olevien yritysten kehitysnäkymiä tai kilpailutilannetta, sillä rahastoyhtiö hoitaa kaiken tämän puolestasi.
- Saat useimmista rahastoista varat joustavasti takaisin käyttöösi, sillä niiden vapauttamista ei yleensä ole sidottu määräaikaan.
- Rahastosijoittamisessa myös piensijoittaja pääsee pienilläkin summilla käsiksi sijoituskohteisiin, jotka muuten olisivat hänen ulottumattomissaan.
Rahastosijoittaminen jättää sinulle sijoittajana pelivaraa. Halutessasi voit vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten suuria riskejä olet halukas ottamaan ja millaisia tuotto-odotuksia haluat tavoitella. Alexandrian rahastovalikoimassa on useita erilaisia sijoitusrahastoja, joista löytyy sopiva ja perusteltu rahasto niin maltillisemmalle kuin rohkeammallekin sijoittajalle.
Rahastosijoittamiseen liittyvät valinnat
Rahaston valinnassa on tärkeää etsiä tasapaino kolmen eri tekijän välille:
1. Tavoite
Kun kirkastat itsellesi perimmäisen syyn sille, miksi yleensäkin haluat sijoittaa tai vaurastua, on eteneminen asteen verran suoraviivaisempaa. Haluatko kartuttaa eläkekassaa, rahoittaa lastenlastesi elämää tai panostaa esimerkiksi ympäristöystävällisempään kotiin? Sijoittamisen taustalla vaikuttavat omat arvosi ja tavoitteesi auttavat valitsemaan sopivan rahaston.
2. Aika
Kuinka pitkällä tähtäimellä olet sijoittamassa? Lyhyellä, vuoden tai parin aikavälillä, rahastot eivät välttämättä ole oikea sijoituskohde. Sijoitatko kerralla enemmän vai pienemmän summan säännöllisesti kuukausittain? Jos tavoitteena on vaikkapa kerätä 100 000 euroa omaan eläkekassaan, laske, mitä ja kuinka pitkän ajan tällaisen summan kartuttaminen sinulta vaatisi. Yksi helppo tapa on käyttää tuottolaskuriamme.
3. Tuotto-odotus ja riskinsietokyky
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Näitä voidaan hallita monella tapaa, esimerkiksi hajauttamalla. Sijoituksen riski ja tuotto liittyvät tiiviisti toisiinsa. Sillä, kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä, on vaikutusta siihen, millaista tuottoa voit sijoituksellesi saada.
Yleinen harhaluulo on se, että sijoittaminen vaatii aina suurta riskinottoa. Maltillisempikin riskinottaja löytää varmasti markkinoilla olevasta laajasta rahastovalikoimasta juuri itselleen sopivat vaihtoehdot.
Rahaston sijoituspolitiikka antaa sijoittajalle kuvan tavoitteista
Terminä sijoituspolitiikka voi kuulostaa talousoppineiden kabinettipuheilta, mutta aihe on ehdottomasti perehtymisen arvoinen jokaiselle rahastosijoittajalle. Sijoituspolitiikka on kuvaus siitä, mitkä ovat rahaston tavoitteet ja mihin kohteisiin rahaston varoja tullaan sijoittamaan.
Rahastosijoittajan on syytä tutustua jo rahastojen vertailuvaiheessa niiden avaintietoesitteisiin, jotka antavat hyvän kokonaiskuvan muun muassa kyseisen rahaston sijoituspolitiikasta, riski-tuottoprofiilista, rahaston kuluista ja aiemmasta kurssikehityksestä. Autamme mielellämme asiakkaitamme valitsemaan itselleen sopivimmat rahastot.
Rahaston riski-tuottoprofiili
Riski-tuottoprofiilin tarkoituksena on antaa sijoittajalle selkeä kuva rahaston riskitasosta. Yleisimmin rahaston riskiprofiili kuvataan riski-tuottokuvaajana. Alla esimerkki Alexandria Tuottohakuinen -rahaston riski-tuottoprofiilista.
Esimerkki riski-tuottoprofiilista: Alexandria Tuottohakuinen -rahasto
Rahasto-osuus ja sen arvon laskeminen
Sijoitusrahastossa olevat varat jaetaan keskenään samankokoisiksi osiksi. Nämä osat ovat nimeltään rahasto-osuuksia. Toisin sanoen jokainen rahasto-osuus sisältää yhtä suuren osuuden sijoitusrahaston pääomaa.
Pääomaan vaikuttavat esimerkiksi rahaston omistamista arvopapereista saatu tuotto, jonka taustalla voi olla esimerkiksi yrityksen arvonnousu, jaettavat osingot sekä muuttuva korkotaso.
Yksittäisen rahasto-osuuden rahallinen arvo lasketaan jakamalla sijoitusrahaston koko arvo liikkeellä olevien rahasto-osuuksien lukumäärällä. Jos siis sijoitusrahastossa on nyt 10 000 euroa, ja sen rahasto-osuuksia olisi liikkeellä 100 kpl, olisi jokaisen osuuden arvo 100 euroa.
Rahasto-osuuden arvo lasketaan säännöllisesti. Arvonlaskennan oikeellisuutta seuraa myös tilintarkastaja, joka tarkastaa tilanteen vähintään vuosittain. Tilintarkastaja myös toimittaa tarkastuskertomuksen rahastoyhtiölle.
Erilaiset rahastotyypit
Erilaisia rahastotyyppejä on paljon. Perehtymällä erilaisiin vaihtoehtoihin saat hyvän ensikäsityksen siitä, mikä voisi olla itsellesi sopivin vaihtoehto. Autamme myös mielellämme, kun haluat puntaroida päätöstäsi ammattilaisen kanssa.
Korkorahastot
Korkorahasto sijoittaa varansa korkoa tuottaviin arvopapereihin. Korkorahastoissa sijoitusriski on tyypillisesti osakerahastoja pienempi ja tuotto vakaa, mutta kuten sijoittamisessa aina, pienestä riskistä seuraa myös maltillisempi tuotto-odotus. Matalariskiset korkorahastot ovat hyvä sijoituskohde, jos haluat sijoittaa ennen kaikkea rauhallisin mielin.
Korkorahastot jaetaan lyhyen koron rahastoihin ja pitkän koron rahastoihin.
Lyhyen koron rahastot sijoittavat varat korkoinstrumentteihin, joita esimerkiksi pankit, valtiot tai yritykset laskevat liikkeelle. Korkoriski lyhyen koron rahastoissa on pääsääntöisesti alle vuoden.
Pitkän koron rahastot sopivat pitempiaikaiseen sijoittamiseen. Ne sijoittavat esimerkiksi valtioiden, julkisyhteisöjen tai yritysten liikkeelle laskemiin joukkovelkakirjoihin. Pitkän koron rahastoissa korkoriski on tavallisesti useita vuosia.
Osakerahastot
Nimensä mukaisesti osakerahastoissa varat sijoitetaan osakkeisiin. Osakerahastoja voidaan jaotella esimerkiksi alueellisesti tai vaikkapa yhtiön toimialan mukaan.
Osakerahastoissa riski ja samalla myös tuottomahdollisuus on suurempi kuin korkorahastoissa. Samaan aikaan niissä riski on kuitenkin hallitumpi ja aloituskynnys matalampi kuin suorassa osakesijoittamisessa:
- Suorassa osakesijoittamisessa ostetaan vain yhden yrityksen osaketta kerrallaan, jolloin yksittäisen valinnan painoarvo riskissä korostuu.
- Osakerahastossa sijoitat pienellä osuudella useampaan yritykseen, eli hajautat riskiä tehokkaasti: jos yksi yrityksistä menestyy huonosti ja toinen hyvin, tappio kompensoituu.
Koska sijoittajan paras kaveri on aika, sijoittaminen kannattaa aloittaa niin pian kuin mahdollista. Osakerahastoon sijoittamisen voit aloittaa saman tien, ilman aiheen ankaraa opiskelua tai mittavaa aloituspääomaa.
Tutustu Alexandria Maailma -osakerahastoon
Yhdistelmärahastot
Yhdistelmärahastoissa sijoitus hajautetaan eri omaisuusluokkiin, eli yhtaikaa sekä osakkeisiin että korkomarkkinoihin.
Lisäksi sijoitus voidaan hajauttaa maantieteellisesti, mikä pienentää sen riskiä. Painotuksen voi valita mieleisekseen: riskiä ja samalla tuotto-odotusta voi säädellä esimerkiksi muokkaamalla osakerahastojen ja korkorahastojen keskinäistä suhdetta.
Esimerkiksi Alexandria Tuottohakuinen on osakepainotteinen rahasto, jossa tavallisesti n. 80 % varoista sijoitetaan osake- ja 20 % korkosijoituksiin. Se sopii siis korkeampaa riskiä sietävälle, suurempaa tuottoa tavoittelevalle sijoittajalle.
Vastaavasti Alexandria Maltillinen sopii maltillista tuottoa etsivälle, varovaiselle sijoittajalle. Siinä omaisuusluokkien osuudet ovat päinvastaiset kuin Alexandria Tuottohakuisessa: 20 % osakesijoituksiin ja 80 % korkosijoituksiin.
Näiden kahden väliin sijoittuu Alexandria Tasapainoinen, jossa osuudet ovat 60 % osakesijoituksille ja 40 % korkosijoituksille. Se on kohtuullisen tuotto-odotuksen yhdistelmärahasto, joka on tarkoitettu pitkäaikaiseen sijoittamiseen.
Tutustu kaikkiin Alexandrian rahastosijoittamisen vaihtoehtoihin
Erikoissijoitusrahastot
Erikoissijoitusrahasto on nimensä mukaisesti tavallisista sijoitusrahastoista poikkeava rahasto: se saa poiketa sijoitusrahastolain sijoitusrajoituksista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rahasto voi sijoittaa vain muutamaan kohteeseen eli hajauttaa niukemmin kuin tavallinen rahasto, jonka täytyy sijoittaa vähintään 16 eri kohteeseen.
Tyyppiesimerkki erikoissijoitusrahastosta on esimerkiksi Alexandria Kiinteistö, joka sijoittaa varat ensisijaisesti kiinteistörahastoihin ja kiinteistösidonnaisiin arvopapereihin.
Myös Alexandria Vaihtoehtokorko kuuluu erikoissijoitusrahastoihin. Se hajauttaa varat markkinatilanteen ja salkunhoidon näkemysten mukaan parhaan tuottopotentiaalin ja vaihtuvien korkoluokkien kohteisiin, kuten luottovakuudellisiin lainoihin/obligaatioihin (CLO), asuin- ja kiinnelainoihin, vastuullisen sijoittamisen lainoihin ja muihin vaihtoehtoisiin korkoihin (esim. Private Debt).
Rahastosäästäminen
Rahastosäästäminen on järkevä vaihtoehto talletustilille, joka ei etenkään näin nollakorkojen aikana tee varoille käytännössä muuta kuin säilöö niitä. Rahastoihin säästämällä varojen on myös mahdollista tuottaa, ja mitä pitempi säästämisaika on, sitä parempaan tuottoon päästään.
Rahastosäästämisessä pääsee meillä Alexandrialla alkuun jo satasen kuukausisijoituksella. Helpon aloituksen lisäksi myös hyvän säästämistavan ylläpito on kätevää: voit automatisoida valitsemasi summan siirtymään rahastoon kuukausittain.
Kun sitoudut rahastosijoittamiseen pitkäjänteisesti, voi korkoa korolle -ilmiö kasvattaa varoja kiitettävästi. Rahastosäästötili on ihanteellinen kohde esimerkiksi itsenäistä elämää aloittelevalle nuorelle tai kenelle tahansa säästämisen tavoitteellisuutta kaipaavalle.
Lue lisää: Korkoa korolle -ilmiö vaurastuttaa kuin varkain
Lisätietoa ja innoitusta rahastosäästämiseen
Rahastosijoitusten verotus
Veroa rahastosijoittaja maksaa luovutusvoitosta eli myyntivoitosta, kun myy rahasto-osuuksiaan. Luovutusvoitto tarkoittaa erotusta, joka syntyy, kun rahasto-osuuksien myyntihinnasta vähennetään ostohinta. Luovutusvoittoverosta vähennetään myös osto- ja myyntikulut.
Luovutustappio eli myyntitappio syntyy, jos myyntihinnan ja ostohinnan erotus jää negatiiviseksi: silloin siis olet myynyt rahasto-osuuksiasi halvemmalla hinnalla kuin millä aikanaan ostit ne. Luovutustappion voi vähentää verotuksessa viiden myyntiä seuraavan vuoden ajan.
Luovutusvoitto vastaa verotuksellisesti mitä tahansa pääomatuloa, eli siitä maksetaan sama 30 prosentin pääomatulovero kuin esimerkiksi asunnon, metsän tai muun omaisuuden myyntivoitosta. Mikäli pääomatulojen määrä ylittää 30 000 euroa, on veroprosentti ylittävältä osalta 34 prosenttia.
Valtavaa paperisotaa ei luovutusvoitoista ole odotettavissa, sillä yleensä rahastoyhtiö toimittaa verottajalle yhteenvedon omistustiedoistaan. Verotustietojen oikeellisuus on silti hyvä tarkastaa virheiden varalta, ja sijoittaja saakin tavallisesti rahastoyhtiöltä perehdyttäväkseen saman yhteenvedon kuin verottaja.
Lue lisää rahastosijoitusten verotuksesta
Tiedätkö sinä, mitä sijoitusrahastoja salkustasi löytyy?
Suurella osalla suomalaisista on rahastosijoituksia, mutta kokemuksemme mukaan rahastot jäävät helposti ”autopilotille”: rahastosijoittaminen on niin helppoa ja mutkatonta, ettei salkun sisältöä välttämättä hoksaa optimoida esimerkiksi muuttuneen riskinsietokyvyn tai uusien tuottotavoitteiden mukaiseksi. Sijoitusten tämänhetkinen tilanne voi siis olla monelle epäselvä, jopa epäedullinen.
Salkkuaan kannattaakin käydä aina välillä kriittisellä silmällä läpi ja tarvittaessa pyytää apua asiantuntijalta. Alexandrialla tämä kuuluu aina yhteistyöhön.
”Monella suomalaisella on rahastosijoituksia, joita on kartutettu vuosien varrella, mutta niiden tuotosta tai sisällöstä ei ole ajantasaista tietoa. Meidän tavoitteenamme on auttaa asiakkaitaan tekemään oikeita päätöksiä säästöjensä suhteen ja päivittämään suunnitelmaansa tarpeen mukaan. Siksi tapaammekin asiakkaamme vähintään kerran vuodessa”, kertoo Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Pekka Junes.
Haluatko jutella rahastosijoittamisesta asiantuntijan kanssa? Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen.
Aloita sijoittaminen helposti
Sijoittamisen aloittaminen Alexandriassa on helppoa. Voit aloittaa omatoimisesti verkkopalvelussamme tai sijoitusneuvojamme avulla. OmaAlexandriassa pääset heti alkuun, kun taas maksuttomassa ensitapaamisessa käymme läpi taloudellisia tavoitteistasi ja sijoitusratkaisuja, jotka vievät sinua unelmiasi kohti.
Itsenäisesti
OmaAlexandriassa
Yhdessä
sijoitusneuvojan kanssa
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)
