Sijoitusvakuutus vai osakesäästötili?
Osakesäästötili on noussut syksyn aikana kuumaksi puheenaiheeksi. Parantaakseen piensijoittamisen edellytyksiä eduskunta hyväksyi maaliskuussa 2019 osakesäästötileihin liittyvän lain ja osakesäästötilit otetaan käyttöön vuoden 2020 alusta lähtien. Mutta mikä on osakesäästötili ja miten se eroaa sijoitusvakuutuksesta?
Mikä on osakesäästötili?
Osakesäästötili on uusi, osakesijoittajille suunnattu tilimuoto, jonka avulla sijoittaja voi sijoittaa arvo-osuustiliä verotehokkaammin listattuihin osakkeisiin.
Keskeisenä etuna osakesäästötilissä on verotus – osakesäästötilillä olevien sijoitusten osalta voit käydä niillä kauppaa ja myydä ja ostaa osakesijoituksia ilman veroseuraamuksia. Verotus tapahtuu vasta siinä kohtaa, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä pois.
Faktoja osakesäästötilistä
-
Yksityishenkilöille suunnattu (yritykset tai yhteisöt eivät voi avata osakesäästötiliä)
-
Vain listattujen yhtiöiden osakkeita
-
Osakesäästötilille voi tallettaa maksimissaan 50 000 euroa
-
Aikaisempia osakesijoituksia ei voi siirtää osakesäästötilille
-
Henkilöllä voi olla vain yksi tili
Mitä eroa on osakesäästötilillä ja sijoitusvakuutuksella?
Vuoden 2020 alusta osakesäästötilien ja sijoitusvakuutusten verotus toimii samalla tavalla: sijoituskohteita voi vaihtaa kummankin tuotteen sisällä ilman verovaikutuksia. Molemmissa sijoittaja hyötyy täysimääräisesti korkoa korolle –efektistä.
“Osakesäästötilin idea on loistava, harmillista on, että sen sisään voi ostaa vain listattuja osakkeita. Pelkkiin pörssiosakkeisiin sijoittamisessa on riskinä, että salkuin hajautus kärsii. Erityisesti epävarmassa markkinatilanteessa sijoittajat haluavat hajauttaa salkkuaan eri omaisuuslajeihin. Vaihtoehtoiset sijoitukset, rahastot, kiinteistöt, yrityslainat ja strukturoidut sijoitustuotteet ovat nostaneet suosiotaan selvästi viime vuosina. Sijoitusvakuutuksen kanssa sijoittaja pääsee valitsemaan huomattavasti laajemmasta valikoimasta, sen sisällä voidaan käyttää osakkeiden lisäksi eri arvopapereita kuten rahastoja, korkotuotteita, ja strukturoituja sijoitustuotteita", Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Pekka Junes kertoo.
Allaolevassa taulukossa on vertailtu sijoitusvakuutuksen ja osakesäästötilin ominaisuuksia keskenään.
Osakesäästötiliin liittyy omat haasteensa
Osakesäästötili tarjoaa uuden vaihtoehdon pörssiosakkeisiin sijoittamiseen. Siihen liittyy myös omat haasteensa.
Hajauttaminen ei ole yksinkertaista
Yksi keskeinen haaste osakesäästötilissä on se, että tilillä voi olla vain listattujen yhtiöiden osakkeita. Yhteen omaisuusluokkaan sijoittaminen asettaa omat haasteensa salkun hajauttamiselle. Hyvän hajautuksen luominen vaatii sijoittajalta aktiivisuutta. Osakepoiminta ei yleisesti ottaen ole helppoa, ja pitkään jatkunut osakkeiden arvostustasojen nousu tekee valinnasta entistä haastavampaa.
Riittääkö 50 000 euroa?
Osalle piensijoittajista osakesäästötilille määritelty 50 000 euron maksimitalletussumma voi olla haaste. Säännöllisesti säästävälle katto tulee vastaan todennäköisesti jo 10-15 vuoden kohdalla, pitkäaikaissäästämisen aikajänne on usein paljon pidempi.
Aiempia sijoituksia ei voi siirtää
Yksi osakesäästötilin miinuspuolia on se, että aikaisempia osakesijoituksia ei voi siirtää osakesäästötilille. Näin ollen esimerkiksi piensijoittaja, jolla on jo mukavan kokoinen salkku osakesijoituksia, joutuisi myymään nykyiset omistuksensa ja ostamaan samat osakkeet uudelleen osakesäästötilin sisälle. Sijoittaja joutuu punnitsemaan, ovatko osakesäästötilin mukana tulevat verohyödyt suuremmat kuin myynneistä ja ostoista aiheutuvat kulut ja verovaikutukset?
Haluatko keskustella aiheesta asiantuntijan kanssa?
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)