Lapselle säästäminen: tärkeintä on aloittaa heti
Oletko saamassa perheenlisäystä tai onko perheessäsi pieniä lapsia? Monelle meistä säästäminen lapselle on yksi tärkeimmistä sijoittamisen ja säästämisen tavoitteista. Jos lapselle säästäminen on myös oman sijoittamisesi keskiössä, kannattaa lukea eteenpäin.
Tässä artikkelissa käymme läpi, miten säästäminen lapselle kannattaa aloittaa, miten valita rahasto lapselle ja miten rahastosäästäminen lapselle toimii Alexandrian asiakkaana.
Kuuntele myös Rikasta elämää -podcastimme jakso, jossa vaikuttaja Nata Salmela jakaa omat ajatuksensa siitä, miksi lapselle säästäminen on tärkeää.
Säästäminen lapselle on varautumista tulevaisuuteen
Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa monia vanhempia voi huolettaa, millaisena oman lapsen tulevaisuus näyttäytyy. Säästäminen lapselle kannattaa, koska tulevaan on aina hyvä varautua. On huojentavaa, jos varallisuutta on säästössä pahan päivän varalle tai tuleviin menoihin.
Kun säästät lapselle pienestä pitäen, turvaat hänen elämäänsä pitkällä tähtäimellä. Lapselle säästäminen on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisista lähtökohdista hän pääsee aloittamaan oman elämänsä rakentamisen.
Lapselle säästäminen - miten päästä alkuun?
Lapselle säästämisessä tärkeintä on aloittaminen. Mitä aikaisemmin aloitat, sen tehokkaammin korkoa korolle -ilmiö pääsee vaikuttamaan. Mutta miten aloittaa lapselle säästäminen fiksusti?
Aivan aluksi sinun kannattaa määritellä lapselle säästämisen tavoite eli mitä varten ja kuinka kauan tarkoituksena on säästää. Haluatko kerätä pottia lapsen ensiasuntoon, rahoittaa lapsen autokoulun tai vaan ylipäätään helpottaa lapsen elämää tulevaisuudessa? Vai onko lapselle säästämisen tavoite jo lähitulevaisuudessa, esimerkiksi tietyn harrastuksen aloittaminen lapsen kasvaessa? Lyhyen aikavälin säästäminen lapselle voi olla paras tehdä pankkitalletuksina, mutta pidemmän aikavälin säästämiseen se ei yleensä ole fiksuin vaihtoehto.
Kun lapselle säästämisen tavoite on sinulle selkeä, mieti seuraavaksi, millaisen kuukausittaisen summan lapselle säästäminen sinulta vaatii. Ota säästösumman määrittämisessä huomioon taloutenne muut kulut, koska ne vaikuttavat olennaisesti mitä lapselle säästäminen voi käytännössä euroina olla. Sopiva summa on sellainen, jolla todennäköisesti pääset tavoitteeseen ilman, että lapselle säästäminen alkaa kuitenkaan stressata arjessa. Jo pienellä summalla saa yleensä aikaan mukavia tuloksia pitkällä aikajänteellä. Tärkeintä on aloittaa.
Testaa tuottolaskurilla, mitä lapselle säästäminen käytännössä voisi kuukausitasolla tarkoittaa.
Rahastosäästäminen lapselle - miksi se kannattaa?
Säästötilin avaaminen on edelleen varsin suosittu tapa aloittaa lapselle säästäminen. Säästötilillä raha ei kuitenkaan tuota mitään, ja siksi esimerkiksi rahastosäästäminen lapselle on useimmiten parempi vaihtoehto. Kun säästämisen aikahorisontti on pitkällä tulevaisuudessa, jopa vuosikymmenien päässä, rahastosäästäminen lapselle tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden varallisuuden kasvattamiseen.
Rahastosäästämisen hyödyt korostuvat pitkällä aikavälillä, sillä korkoa korolle -ilmiön ansiosta lapselle säästäminen ehtii kerryttää mukavan potin. Lisäksi rahastosäästäminen lapselle on helppo ja valmiiksi hajautettu tapa huolehtia lapselle säästämisestä.
Rahastosäästäminen lapselle mahdollistaa myös sen, että lapselle säästämäsi varat ovat lapsen omissa nimissä. Jos säästät lapsellesi omalle tilillesi, lapsella ei laillisesti ole oikeutta näihin varoihin. Kun rahastosäästäminen on lapsen nimissä ovat säästöt hänen omaisuuttaan.
Digi- ja väestötietokeskuksen verkkosivuilta löydät kattavasti tietoa alaikäisen omaisuuden hoitamisesta.
Lue myös: Mitkä ovat korkoa korolle ilmiön hyödyt jatkuvassa rahastosäästämisessä?
Rahasto lapselle - ota huomioon nämä 3 asiaa
Alkoiko rahastosäästäminen lapselle kiinnostaa? Käydään seuraavaksi läpi muutamia asioita, jotka on hyvä huomioida kun tarkoituksena on valita rahasto lapselle.
1) Hajauttaminen
Rahasto lapselle on jo itsessään erinomainen tapa huolehtia hajauttamisesta, kun tavoitteena on lapselle säästäminen. Rahaston sisällä sijoitukset jaetaan tyypillisesti eri omaisuusluokkien kesken, mikä vähentää sijoituksen riskiä. Kun salkussa on useampi rahasto lapselle, hajauttaminen tehostuu entisestään.
2) Säästötavoite
Lapselle säästämisen tavoite vaikuttaa olennaisesti siihen millainen rahasto lapselle kannattaa valita. Jos säästötavoite on pitkän ajan päässä, rahastosäästämisessä lapselle voi miettiä myös suurempaa riskinottoa rahaston valinnassa.
Alexandrian valikoimasta löydät sekä matalan että korkeamman riskin rahastot lapselle.
3) Lapsen omat mahdollisuudet vaikuttaa
Kun pohdit, mikä rahasto lapselle olisi sopivin, kannattaa ottaa huomioon myös se, mitä säästöille tapahtuu kun lapsi täyttää 18-vuotta. Rahasto lapselle kannattaa valita niin, että lapsen on mahdollista tehdä muutoksia sijoituksiinsa helposti ja verotehokkaasti näin halutessaan.
Jos kaipaat näkemystä siitä, mikä voisi olla sopiva rahasto lapsellesi, varaa maksuton tapaaminen Alexandrian sijoitusneuvojan kanssa. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään, mutta saat siitä apua säästötavoitteen määrittelemiseen sekä kirjallisena suositukset siitä, mitkä rahastot lapselle sinun kannattaisi näkemyksemme mukaan valita.
Säästäminen lapselle - parhaat vinkkimme
- Kannattaa aloittaa heti - mitä pidempi aikahorisontti, sen parempia tuloksia lapselle säästäminen tuo.
- Opettele rahankäyttöä yhdessä - kun lapsi kasvaa, lapselle säästäminen, sijoittaminen ja puhuminen järkevästä rahankäytöstä on hyvä tapa opettaa jälkipolville tärkeitä talouskasvatuksen taitoja.
- Osallista lähipiiriä lapselle säästämiseen - jos nurkissa pyörii jo ahdistavan paljon leluja ja muuta tavaraa, sukulaisille voi tarjota mahdollisuuden osallistua lapselle säästämiseen lapsen merkkipäivien yhteydessä.
- Hajauta riskiä ja monipuolista säästämistä - rahastosäästämisen rinnalla kannattaa harkita esimerkiksi säästövakuutusta. Sen voi kohdistaa omalle lapselle ja asettaa ehdoksi, että vakuutus maksetaan lapselle kun hän täyttää tietyt ikävuodet.
- Huomioi pitkän ja lyhyen aikavälin säästäminen lapselle - lapsen oma säästötili ja rahasto lapselle ovat toimiva yhdistelmä.
- Muista lahjaveroseuraamus - rahalahjasta täytyy maksaa veroa, kun lahjan tai lahjojen arvo samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana on 5 000 euroa tai enemmän.
Säästäminen lapselle - näin aloitat helposti Alexandriassa
1. Avaa lapselle oma tili pankissa
Pankkitilin avaamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus ja lapsen henkilötunnus. Pankkitilin avaus tulee hoitaa pankin kanssa.
2. Varaa maksuton tapaaminen Alexandrian sijoitusneuvojalle
Tapaamisessa asetetaan lapselle säästämisen tavoitteet, jonka pohjalta teemme suositukset mitkä sijoitustuotteet ja mikä rahasto lapselle kannattaa valita.
3. Hyväksy ehdotuksemme ja allekirjoita vaikka etänä
Jos olet tyytyväinen lapselle säästämisen suunnitelmaan, hyväksyt sen helposti etäallekirjoituksella tai piipahtamalla toimistolla. Alexandrialla on yli 30 toimipistettä ympäri Suomen.
4. Automatisoi säästäminen kuukausittaisilla tilisiirroilla
Luo automaattiset tilisiirrot omalta tililtäsi lapsen tilille ja sieltä Alexandrian palveluun.
5. Seuraa lapselle säästämisen kehitystä OmaSalkusta
Näet kirjautumalla kaikki tärkeimmät tiedot kuten sijoitusten arvonkehityksen ja markkinakommentit. Lisäksi otat helposti yhteyttä omaan sijoitusneuvojaasi.
Nyt kun olet saanut kattavasti tietoa siitä, mitä lapselle säästäminen käytännössä tarkoittaa, mikset aloittaisi heti? Ota ensimmäinen askel kohti päätöstä, josta lapsesi tulee kiittämään sinua vielä monet kerrat. Varaa tapaaminen heti.
Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Tarkemmat tuotekohtaiset tiedot löytyvät avaintietoesitteistä ja muista rahastomateriaaleista.
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)