Markkinakommentti lokakuu 2022
Epävarmuus lisääntynyt globaalissa talouskuvassa
Alkaneen syksyn kuluessa epävarmuudet ovat voimistuneet entisestään, mikä on painanut edelleen markkinoiden talouskasvuennusteita alaspäin. Vallitsevien odotusten valossa talouden aktiviteetti on heikoimmillaan vuoden 2022 viimeisellä sekä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä, minkä jälkeen, kevättä kohden talouden aktiviteetti alkaisi toipumaan.
Erityisen haastavaksi tilanteen tekee se, että vaikka talouskasvu on hidastunut ja riskit ovat yhä alaspäin, niin keskuspankit jatkavat rahapolitiikan kiristämistä hidastaakseen historiallisen ripeää inflaatiota. Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut kuluvana vuonna ohjauskoron nollasta jo 3,25 %:iin ja toukokuulle tultaessa ohjauskorko voi olla jo 4,5 prosentissa ja Euroopan keskuspankin ohjauskoron ennakoidaan nousevan nykytasolta (1,25 %) 2,5 %:iin. Jo nyt on selvää, että näin nopea rahapolitiikan kiristyminen rajaa talouskasvua, minkä lisäksi riski ”ylikiristämisestä” on esillä, kun uusia koronnostoja tehdään ilman, että aiempien koronnostojen vaikutukset ovat tuloutuneet täysimääräisesti reaalitalouteen. Markkinakorot ovat nousseet jo merkittävästi, kun keskuspankkitoimia on hinnoiteltu sisään, mutta ohjauskorkojen noustessa paineet markkinakoroissa lienevät yhä ylöspäin.
Kuluttajaluottamus koetuksella
Euroalueen talouden näkymät tulevalle talvelle ovat varsin ankeat. Kotitalouksien ostovoima on heikentynyt ja heikkenee yhä, kun kohonneet velanhoitokustannukset, inflaatio ja energian hintapaineet rasittavat. Epävarmuus on silmiinpistävää, kun tarkastellaan talousalueen kuluttajanluottamusindikaattoria, joka on painunut sekä finanssikriisissä että koronakeväällä nähtyjen tasojen alle. Teollisuuden odotukset (ostopäällikköindeksit) ovat heikentyneet mm. saatavuusongelmien ja energian hintojen vuoksi, minkä lisäksi hidastuva talouskasvu sekä vientkysyntä painavat näkymiä. Yhdysvalloissa talouden tila on selvästi Euroalueen vastaavaa suotuisampi, mutta talouskasvun odotetaan painuvan nollakasvuun vuoden vaihteen tuntumassa myös Yhdysvalloissa. Maan keskuspankki on todennut lukuisia kertoja, että työttömyysaste (nyt 3,7 %) pitäisi heikentyä lähemmäksi 5 prosenttiyksikköä, jotta inflaatio alkaisi painua kohti strategista 2-2,5 %:n tasoa.
Inflaatio pääteemana globaalilla tasolla
Globaalia talouskasvukuvaa rasittavat laajalti myös energian hintapaineet sekä saatavuusongelmat. Saksassa talven tuloon suhtaudutaan pelonsekaisin tuntein niin kotitalouksissa kuin teollisuudessa, kun energian saatavuusongelmat ovat ilmeisiä Venäjän käännettyä kaasuhanat kiinni. Hidastuva talouskasvu, riskit taantumasta sekä kiristyvä rahapolitiikka – globaalin talouden näkymät lähitulevaisuuden suhteen ovat varsin apeat.
Kehittyvillä markkinoilla haasteet ovat niin ikään moninaiset. Inflaatio- ja valuuttapaineet ovat voimistuneet Yhdysvaltain korkotason nousun myötä ja kehittyvien talouksien keskuspankit ovat nekin olleet jo pidempään rahapolitiikkaa kiristävällä uralla. Kiina on tässä poikkeus, kun keskuspankki (PBOC) on keventänyt rahapolitiikkaa tukeakseen hidastuvaa talouskasvua ja vaikeuksissa olevaa kiinteistösektoria. Kiinan talouden kasvuennusteisiin liittyy merkittäviä epävarmuuksia, kun tiedossa olevien tukitoimien tulkitaan olevan laimeita, koronastrategia on yhä nollatoleranssilinjalla ja kiinteistösektorin haasteet ovat mittavia.
Sijoitusmarkkinat ylipessimistisiä?
Sijoitusmarkkinoilla tunnelmat ovat vähintäänkin huolestuneet, mutta huomattavan suuri heilahtelu sekä korko- että osakemarkkinoilla kertoo myös niiden ennustettavuuden vaikeudesta. Korkotason nousu on painanut käytännössä kaikkien korko-omaisuusluokkien tuotot pakkaselle ja odotus korkotason noususta pitää tuotot matalina, eikä ehkä vieläkään ole aika lisätä pitkien korkosijoitusten osuutta salkuissa. Yrityslainojen (high yield, investment grade) riskilisät ovat leventyneet melko maltillisesti, kun huomioidaan miten makrotalouden kuva on heikentynyt viime kuukausina. Osakemarkkinoita kommentoidaan laajalti jo niin, että paljon on ”hinnoissa”. Se, mitä on hinnoissa, on melko haastava määritellä, mutta varmaa on, että se voidaan todeta vasta jälkikäteen. On totta, että tulosperusteinen arvostus (PE) on keventynyt huomattavasti, mutta vallitseviin tuloskasvuennusteisiin on syytä suhtautua varsin skeptisesti, mitä myös madaltunut PE-taso ilmentää. Vaikka talouskasvuennusteita on korjattu huomattavasti alaspäin, niin tulosennusteissa ei ole nähty BKT-ennustemuutosten kanssa linjassa olevia korjauksia.
Korkotason nousu on heikentänyt erityisesti kasvu- ja pienyhtiöiden kursseja, joiden hinnoittelu on keventynyt selvästi arvoyhtiöitä enemmän. Taktisessa allokaatiossa (muutaman kuukauden aikaikkunassa) hinnoittelulla ei ole suurta merkitystä, mutta mikäli talouden näkymät alkavat talven kuluessa kirkastua, osakemarkkinoilla on tilaa merkittäviinkin nousuihin. Juuri nyt kuitenkin lukuisista epävarmuustekijöistä johtuen olemme päättäneet edelleen keventää salkkujen osakepainoa siten, että osakemarkkinat, high yield -yrityslainat sekä kehittyvien markkinoiden lainat ovat asiakassalkuissamme alipainossa. Vastaavasti ylipainotamme matalariskisiä ja lyhyen duraation omaavia korko-omaisuusluokkia.
Alexandria Varainhoitorahastoissa on kevennetty osakepainoa. Myynnit ovat kohdentuneet Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinoille ja vapautuneet varat on sijoitettu lyhyisiin korkosijoituksiin.
Alexandria Maailma -rahastossa on lisätty Yhdysvaltain osuutta, sijoitukset rahoitettiin kassasta.
Alexandria Kehittyvät Markkinat Osinko -rahastossa ei muutoksia.
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)