Alexandria 2024 20 web

Trendit

6.8.2024

Markkinasilmäys – elokuu 2024

Suurten rotaatioiden kesä

Heinäkuussa koettiin niin markkinoilla kuin markkinoiden ulkopuolellakin suuria ja merkittäviä käänteitä. Osakemarkkinoiden sisäisessä rakenteessa nähtiin historiallisen suuri muutos etenkin USA:ssa suurten teknologiayhtiöiden ollessa paineessa ja vastaavasti muun markkinan (pienten, keskisuurten sekä arvoyhtiöiden) kehittyessä erittäin suotuisasti.

Myös maan poliittisessa tilanteessa koettiin merkittäviä käänteitä heinäkuun aikana, kun pitkään kestäneen spekulaation jälkeen istuva presidentti Joe Biden luopui lopulta presidenttiehdokkuudestaan ja päätyi antamaan täyden tukensa uudeksi ehdokkaaksi odotetusti valikoituneelle varapresidentti Kamala Harrisille. Harrisin toivotaan hieman nuorempana ehdokkaana pärjäävän republikaanipuolueen ehdokkaalle Donald Trumpille, jonka voiton todennäköisyys koheni merkittävästi heinäkuun alun lähes kohtalokkaan ampumavälikohtauksen johdosta. Poliittisen stabiiliuden ja markkinoidenkin kannalta oli varsin onnekasta, että Trump käänsi päätään juuri luodin edeltä.

USA:n poliittiset käänteet osaltaan selittivät myös osakemarkkinoiden reaktioita, sillä Trumpin voitto olisi todennäköisesti sisämarkkinavetoisille pienille ja keskisuurille yrityksille suotuisa skenaario verotukien ja protektionismin kasvun vuoksi.

Koronlaskujen alkaminen lähellä USA:ssa

USA:n talouskasvu heikkeni ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ja konsensusennusteiden mukaan sen odotetaan yhä hidastuvan loppuvuoden aikana. Vaikka talouskasvu hidastui, kuluttamisessa nähtiin jälleen selkeää kasvua kesäkuussa, mikä nosti toisen vuosineljänneksen talouskasvun ekonomistiodotuksia korkeammalle tasolle.

Kulutuskysyntä on pysynyt vahvana ja kuluttajaluottamus suhteellisen vakaana, mutta kotitalouksien kuluttamisesta ja säästämisasteesta heijastuu varovaisuutta taloudellisten epävarmuuksien keskellä.

Myös Yhdysvalloissa työttömyyskorvaushakemuksissa on nähty heiluntaa ja kasvua etenkin viime aikoina indikoiden viilenevää työmarkkinaa, mikä osaltaan lisää kotitalouksien harkinnallisuutta kuluttamiseen.

Inflaation jatkaessa maltillistumista ja työmarkkinoiden viilentyessä on fokus siirtymässä kohti talouskasvua, jonka odotetaan hidastuvan loppuvuotta kohti kuljettaessa. Viilenevä talouskasvu Yhdysvalloissa nostaa esiin rahapolitiikan keventämisen ja koronleikkausten aloittamisen tärkeyden, josta Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) pääjohtaja Jerome Powell puhui kuun lopussa pidetyssä korkokokouksessaan.

Vielä heinäkuussa ei ohjauskorkoa leikattu, mutta kokouksen jälkeisessä puheessaan kyyhkymäinen Powell lupaili koronleikkausten alkavan pian, mahdollisesti jo syyskuussa. Tarvetta 50 korkopisteen leikkaukselle Powell ei nähnyt, vaan kyseessä olisi 25 korkopisteen rauhallisempi tahti. Tällä hetkellä markkinoilla hinnoitellaan Fediltä loppuvuodelle ainakin kaksi kappaletta 25 korkopisteen ohjauskoron leikkauksia ja kolmatta leikkausta lähestytään.

Kotitaloudet varovaisia euroalueella, Ranskan vaalitulos helpotus markkinoille

Euroalueella talouskasvun taso pysyi toisella vuosineljänneksellä odotusten mukaisesti maltillisena eikä sen odoteta merkittävästi lisäävän taikka hillitsevän hintapaineita.

Toisaalta euroalueen suurimman talouden, Saksan, talouskasvu supistui toisella vuosineljänneksellä -0,1 % (kvartaalimuutostasolla) antaen jälleen viitteitä taantumariskin kohoamisesta.

Myös kulutuskysyntä euroalueella on ollut vaihtelevaa ja kuluttajaluottamus on pysynyt heikkona. Varovainen kotitalouksien kuluttaminen on vaikuttanut negatiivisesti talouskasvuun alkuvuoden aikana.

Samoin kasvava työttömyysaste yhdessä hidastuneen työvoimakustannuksien kasvun kanssa ovat osaltaan rauhoittaneet kotitalouksien kuluttamista. Vaikka heinäkuun osalta inflaatiossa nähtiin maltillista kiihtymistä, inflaation ollen +2,6 % vuosimuutostasolla, kasvavan työttömyysasteen ja hidastuvan palkkainflaation vuoksi Euroopan keskuspankin (EKP) odotetaan jatkavan varovaista linjaa rahapolitiikan kanssa ja mahdollisia koronleikkauksia on odotettavissa, mikäli inflaatio pysyy maltillisena ja jatkaa suuressa kuvassa hidastumistaan.

Poliittisella rintamalla Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella yksikään puolue ei voittanut enemmistöääniä, mutta vaalien yllättäjävoittajaksi nousi vasemmistokoalitio. Vaalien lopputulos oli yllätys verraten ensimmäisen kierroksen tulokseen, jossa äärioikeistolainen puolue sai suurimman äänimäärän. Tuloksen myötä suurimmat poliittiset epävarmuudet liittyen Ranskan ennenaikaisiin parlamentinvaaleihin helpottuivat, mikä noteerattiin myös markkinoilla muun muassa Ranskan maariskilisän rauhoittuessa.

Kiinassa ei merkittäviä päätöksiä, Japanissa mennään vastavirtaan

Kiinassa järjestettiin tärkeimmän talouspoliittisen kokouksen hallinnon kolmas kokous heinäkuussa, johon saapui satoja kommunistisen puolueen jäseniä päättämään Kiinan keskipitkistä talouspoliittisista linjoista. Odotukset kolmannesta täysistunnosta olivat korkeat, sillä historiallisesti kolmansissa täysistunnoissa on tehty varsin suuria taloudellisia päätöksiä, mutta mitään varsin merkittävää ei kokouksesta julkistettu mikä osoittautui myös markkinoille pettymykseksi.

Kiinan keskuspankki (People’s Bank Of China) laski korkojaan yllättäen heinäkuussa 20 korkopisteen verran. Kiinan talous on kuitenkin jälleen osoittanut heikkeneviä merkkejä ja laajempi tuki olisi tarpeen, etenkin kotimarkkinavetoisen kysynnän tukemiseksi.

Japanissa jatkettiin muista talouksista poiketen rahapolitiikan kiristämistä äärimatalilta tasoilta. Japanin rahapolitiikan muutos ja pyrkimykset vahvistaa valuuttaa ovat myös todennäköisesti osaltaan olleet markkinoiden laajempien rotaatioliikkeiden taustalla, jenin merkittävän globaalin roolin vuoksi riskipitoisissa sijoitusstrategioissa.

Osakkeilla vaisu heinäkuu, korkosijoitukset myötätuulessa

Heinäkuun loppuun mennessä kourallinen suurista teknologiayhtiöistä oli raportoinut Q2-tuloksia, jotka ovat isossa kuvassa olleet varsin hyviä. Tästä huolimatta osakemarkkinoilla todistettiin suuria liikkeitä, kun Teslan julkaistu tulos jäi odotuksista ja osake laski jopa -12 %.

Myös Teslan tulosjulkistuksen jälkeisenä päivänä 24.7. markkinoilla nähtiin lisää pelkoa, kun teknologiaosakkeet kokivat heikoimman päivänsä sitten pariin vuoteen samalla, kun myös Nvidian kurssi laski noin -7 %, ja S&P 500 sekä Nasdaq laskivat muutaman prosentin verran.

Markkinoilla on selkeämmin ryhdytty varomaan suurten teknoyhtiöiden vahvuuden jatkumisen päättymistä, ja sijoittajat ovat ryhtyneet lukitsemaan voittojaan sekä vähentämään vahvasti konsentroituneen markkinan riskitasoja omissa salkuissaan. Markkinoilla on myös alettu suhtautumaan varovaisemmin tekoälyinvestointien suuruuteen ja siihen miten suuret teknot saavat kohonneet investoinnit lopulta käännettyä tulokseksi.

Lisäksi tahmea makrodata yhdessä heikohkojen tulosjulkistusreaktioiden kanssa etenkin euroalueella on painanut osakkeita heinäkuun aikana. Vaikka suuri osa tulosjulkistuksista onkin ollut hyviä, markkinareaktiot ovat pysyneet negatiivisina. Vastaavasti korot ovat olleet laskussa läpi kuun, tarjoten korkosijoittajalle kohtuullisen hyviä tuottoja.

Elokuu käynnistyi hermoillessa, osakkeet jatkavat maltillisessa ylipainossa

Elokuu on lähtenyt käyntiin laaja-alaisen kurssihermoilun merkeissä. Keskeisiä syitä pudotukselle ovat pettymyksen tuottaneet talousluvut USA:ssa ja virinneet taantumapelot, Japanin keskuspankin rahapolitiikan muutos ja jenin vahvistuminen, kryptovaluuttamarkkinoiden sukellus sekä teknologiaosakkeiden heikkous.

Näkemyksemme mukaan tilanteesta ei pidä kuitenkaan huolestua liikaa, sillä markkinat voivat toisinaan ylireagoida lyhyen aikavälin uutisvirtaan ja varsinkin teknologiayhtiöiden korkeat arvostustasot ovat odottaneet korjausliikettä jo pidempään. Lyhyen aikavälin talousluvut (kuten yksittäisen kuukauden työllisyystilastot) voivat olla heikkoja, mutta pitkän aikavälin kehityskulut saattavat silti olla suotuisia.

Lisäksi tiedämme jo entuudestaan, että laskeneet osakekurssit tarjoavat pääsääntöisesti hyviä riskin lisäämisen paikkoja pitkäjänteisille sijoittajille. Vaikka nykyinen markkinatilanne ja uutisvirta voikin olla huolestuttavaa lyhyellä aikavälillä, on tärkeää muistaa, että osakemarkkinat liikkuvat sykleissä ja voimakkaat laskupäivät ovat usein jälkikäteen osoittautuneet hyviksi ostopaikoiksi.

Yhdysvaltain keskuspankilla on inflaation lisäksi tarkkailussa maan työllisyys. Mikäli tilanne heikentyisi nopeasti, voivat mahdolliset Fedin koronleikkaukset tulla odotettua nopeammalla tahdilla ja ne samalla elvyttävät taloutta ja tukevat yleensä laajasti myös sijoitusmarkkinoita. Tämä voi auttaa palauttamaan sijoittajien luottamusta.

Markkinat hinnoittelevat nyt suurta todennäköisyyttä sille, että Fed leikkaa korkoa 0,5 prosenttiyksiköllä estääkseen taantuman. Lisäksi Yhdysvaltojen inflaatio-odotukset seuraavan 10 vuoden aikana ovat painuneet nyt noin kahteen prosenttiin, mikä on alhaisin taso 3,5 vuoteen.

Kaiken kaikkiaan makro- ja sijoitusympäristö on isossa kuvassa edelleen positiivinen viime päivien haasteista huolimatta ja globaali hajautus on toiminut hyvin viime aikoina. Koronlaskujen todennäköisyydet ovat kasvaneet, poliittinen epävarmuus alkanut hieman hälventyä ja arvostustasot kääntyneet järkevämmiksi. Näin ollen asemoidumme edelleen Alexandrian varainhoitorahastoissa osakemarkkinaa maltillisesti ja hajautetusti ylipainottaen.

Lähde: Alexandria Rahastoyhtiö

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa