Markkinasilmäys – lokakuu 2024
Koronleikkaukset ja tukipaketit markkinoiden valokeilassa
Globaali talouden aktiviteetti on jatkanut kahtiajakautuneena läpi alkusyksyn. Yhdysvalloissa talouskasvu on jatkunut yhä verrattain vahvana ja positiivisesti yllättävällä polullaan, kun taas euroalueella ja Kiinassa etenkin teollisuus ja asuntomarkkinat ovat jatkaneet edelleen heikkoina. Positiivista tunnelmaa talouteen ovat tuoneet madaltuneet inflaatiotasot niin Yhdysvalloissa kuin euroalueella, jotka lähentyivät syyskuussa jo lupaavasti noin kahta prosenttia. Keskuspankkien rahapolitiikan keventäminen niin FEDin kuin EKP:n toimesta olivat odotettuja sijoitusmarkkinoilla ja ne otettiin hyvin vastaan.
Poliittisia käänteitä todistettiin muun muassa Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden väittelyssä, jonka seurauksena demokraattiehdokas Kamala Harrisin kannatus kasvoi republikaanien ehdokkaan ja entisen presidentti Donald Trumpin edelle, mutta ero kandidaattien välillä on edelleen pieni. Kiina julkisti loppukuusta talouden tukipaketin, jolla pyritään kääntämään kotimarkkinoiden heikkoa virettä. Samalla heikompia merkkejä saatiin Lähi-idän konfliktien eskaloitumisesta ja mahdollisesta kostonkierteestä, jonka seurauksena raakaöljyn hinta ponnahti nopeasti. Lokakuussa fokuksessa tulee olemaan etenkin Yhdysvaltojen vaalien loppumetrit, Q3-tulosraportointikauden alku ja geopoliittisten epävarmuuksien kehityskulku.
USA:ssa kasvuennusteet hieman vahvistuneet – inflaatio lähestyy tavoitetasoja
Yhdysvaltojen talouskasvuennusteet kohentuivat jälleen syyskuun aikana vahvistaen pehmeän laskun (soft landing) todennäköisyyttä. Inflaatio jatkoi madaltumistaan syyskuussa ollen linjassa ennakko-odotusten kanssa. Päähintainflaation vuosimuutos oli +2,5 % ja se on jo hyvällä matkalla saavuttamassa tavoitetasoaan, sen sijaan pohjahintainflaatio (energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu inflaatio) oli edelleen hieman korkeampi noin 3,2 %. USA:n työmarkkinoiden tilaa ja uusien palkattujen työntekijöiden määrän muutosta kuvaava maatalouden ulkopuoliset työpaikat, Nonfarm payrolls, oli elokuun lopussa 142.000, mikä oli varovainen parannus heinäkuun matalaan lukuun.
Yhdysvaltojen työmarkkinakehitys on edelleen hidastuvalla trendillä – toisaalta jos huomioidaan uusien työpaikkojen syntyminen ja avautuminen suhteessa työttömien määrään, on nyt palattu koronapandemiaa edeltäneelle normaalimmalle tasolle. Työmarkkinan normalisoitumisesta kielii myös hidastunut reaalipalkkojen kehitys, joka osaltaan tukee madaltuvaa inflaatiokuvaa, mutta voi edelleen heiketessään muodostua rasitteeksi USA:lle tärkeälle kulutuskysynnälle. Yksityinen kulutus muodostaa tyypillisesti yli 2/3 USA:n bruttokansantuotteesta. Maan vähittäismyynti hidastui hieman (+0,1 % kuukausimuutos) kesäkuukausien erittäin vahvan kulutustason jälkeen, mutta on edelleen vakaalla trendillä. Kulutusluottojen nostotahdissa on niin ikään nähty nousua mm. viime kuukausien aikana koronleikkausten seurauksena. On mielestämme oletettavaa, että amerikkalaisten kotitalouksien kulutuskapasiteetti pysyy korkealla niiden vahvan taseen, viime vuosien matalampien kulutusluottojen nostotahdin ja nyt matalampien ja tulevaisuudessa lisää madaltuvien korkojen myötä.
Tuleviin presidentinvaaleihin liittyvä epävarmuus sekä kumulatiivisesti kasvanut inflaatio viime vuosina ovat kuitenkin edelleen verottaneet kuluttajaluottamusta, mutta heikko luottamus ei ole ainakaan toistaiseksi johtanut selkeään hidastumiseen kuluttamisessa.
Yhdysvaltain talouden teollisen puolen aktiviteettia kuvaava teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) heikentyi jälleen alle 50 pisteen tason, mikä on linjassa globaalisti heikosti kehittyvän teollisuussektorin kanssa. Globaalin heikon teollisuussektorin taustalla on edelleen korona-ajan ylikysynnän purkaminen, nopea korkojen nousu ja Kiinan kotimarkkinan heikkous ja viennin vaatimaton kasvu muualle maailmaan. Vastapainona heikolle teollisuussektorille lokakuun alussa julkaistut USA:n palvelualojen ostopäällikköindeksit olivat erittäin vahvoja ollen 54,9 syyskuussa, kun elokuussa luku oli 51,5. Vahva palvelusektori kertoo Yhdysvaltojen talouskehityksestä teollisuutta enemmän palvelusektorin painavamman roolin vuoksi.
Euroalueella kasvu elpyy hitaasti, EKP:lla painetta leikata korkoja
Euroalueella talouskasvu ja kasvuennusteet ovat pysyneet maltillisempana, mutta varovainen käänne pohjilta näyttäisi tapahtuneen. Euroalueen toisen vuosineljänneksen bkt-kasvua korjattiin alaspäin 0,3 %:sta 0,2 %iin, mutta kasvun odotetaan ennusteiden valossa pysyvän yhä maltillisesti positiivisena vuoden 2025 loppuun asti. Syyskuun alustavat inflaatioluvut euroalueelta päähintainflaation vuosimuutokselle olivat 1,8 %, joka on linjassa EKP:n inflaatiotavoitetason kanssa. Myös pohjahintainflaation alustava vuosimuutos madaltui 2,7 %:iin lähestyen lupaavasti tavoitetasoa.
Euroalueen talouden aktiviteettia kuvaavissa ostopäällikköindekseissä nähtiin syyskuussa selkeämpää heiluntaa kuin aikaisemmin. Alueen teollisuuden ostopäällikköindeksi pysyi yhä selkeästi alle 50 pisteen rajan ollen 45 syyskuussa. Myös palvelualojen ostopäällikköindeksi heikkeni syyskuussa 51,4 pisteeseen elokuun 52,9 pisteen tasosta, joskin taustalla oli kesällä nähtyjen Olympialaisten positiivisten, kertaluontoisten vaikutusten poistumista. Etenkin Saksan haasteet ja heikot ostopäällikköindeksit painoivat euroalueen yhteneväistä lukua alaspäin. Saksan, euroalueen suurimman talouden, heikkoutta selittävät vientisektori ja etenkin autoteollisuus.
Euroalueen työttömyysaste on pysytellyt 6,4 prosentin tuntumassa, ja matalan työttömyysasteen odotetaan vahvistavan taloudellista aktiviteettia tänä vuonna korkeampien reaalipalkkojen auttaessa kotitalouksia kuluttamaan aiempaa enemmän. On kuitenkin muistettava, että teollisuuden heikkous voi kuitenkin pitkittyessään aiheuttaa nousua myös työttömyysasteeseen. Samalla Ranskan uuden hallituksen pyrkimykset pienentää budjetin alijäämää leikkauksilla ja veronkorotuksilla voi hankaloittaa entisestään euroalueen kasvukuvaa. Vahvasti madaltuva inflaatio yhdessä heikohkon talouden aktiviteetin kanssa antaakin tällä hetkellä painetta Euroopan keskuspankille leikata korkoja lisää.
Kiinalta tukipaketti talouteen, levottomuudet Lähi-idässä heilauttelevat raakaöljyn hintaa
Kiina heilutti maailman markkinoita syyskuussa sekä vielä lokakuun alussa julkaisemalla tukipaketin vastauksena maan sisämarkkinoilla vallinneisiin haasteisiin. Keskuspankki päätti leikata ohjauskorkoja 20–30 korkopistettä ja viesti vielä mahdollisista lisäleikkauksista. Samalla pankkireservivaatimuksia leikattiin sekä asuntokauppoihin luvattiin tukea matalammalla käsirahatarpeilla sekä 50 korkopisteen leikkauksella kaikkiin olemassa oleviin asuntolainoihin.
Myös osakemarkkinoita pyritään tukemaan antamalla kiinalaisille yrityksille halpaa lainarahaa keskuspankista ja sijoittajille puolestaan osakkeiden ostoon. Suoraa fiskaalitukea kiinalaisille kotitalouksille ei vielä julkaistu, mutta markkinoilla odotetaan suoran tuen olevan seuraava ja tarvittava askel. Kyseisellä tukipaketilla Kiina pyrkii parantamaan sisämarkkinoidensa ja asuntomarkkinoidensa heikkoutta ja vaikuttamaan kuluttajien luottamukseen sekä haluun kuluttaa. Kiinan osakemarkkinat ottivat paketin riemuiten vastaan ja muun muassa Kiinan osakemarkkinoita kuvaava CSI 300 –indeksi nousi muutamassa päivässä +25 % paikallisessa valuutassa tarkasteltuna. Toisaalta reaalitaloudellinen vaikutus jää kysymysmerkiksi, sillä viime vuosina rahapoliittisten toimien reaalitaloudelliset vaikutukset ovat jääneet hieman kyseenalaisiksi.
Kiinan luoman markkinaheilunnan lisäksi myös Lähi-idässä vallitsevat ja voimistuvat konfliktit nostivat riskejä jälleen myös raakaöljyn hinnalle ja siten myös inflaatiokehitykselle. Syyskuun loppupuolella pelot mahdollisesta koston kierteestä Iranin ja Israelin välillä kohottivat öljyn hintaa muutamassa päivässä yli 8 %. Suurena riskinä on ennen kaikkea, mikäli Israel kohdistaa mahdolliset tulevat iskut nimenomaan Iranin öljyntuotantolaitoksiin. Lähi-idän alue tuottaa noin kolmanneksen maailman öljyntuotannosta.
Keskuspankkien koronleikkaustalkoot
Syyskuu osoittautui todelliseksi keskuspankkien kuukaudeksi, kun rahapolitiikkaa kevennettiin useiden keskuspankkien toimesta. Yhdysvaltain keskuspankki aloitti odotetusti koronleikkaukset syyskuussa, mutta leikkauksen suuruus osoittautui konsensusodotuksia suuremmaksi, FEDin leikatessa ohjauskorkoaan peräti 50 korkopisteen verran. Puheessaan keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell vältti myöntävänsä keskuspankin leikkausten alkavan mahdollisesti myöhässä, mutta odotuksia suurempi koronleikkaus selittyi muun muassa työmarkkinoiden viilentymisen jatkumisella. Markkinoilla FEDiltä odotetaan vielä 75 korkopisteen verran koronleikkauksia tälle vuodelle, mikä tarkoittaa kahden jäljellä olevan kokouksen kannalta sitä, että toisen leikkauksen tulisi olla 25 korkopistettä ja toisen 50 korkopisteen suuruinen. Viimeaikainen suotuisa talouskehitys Yhdysvalloissa kuitenkin kohottaa riskiä sille, että keskuspankki joutuu hidastamaan korkojen leikkaustahtia.
Myös Euroopan keskuspankki (EKP) leikkasi syyskuussa odotusten mukaisesti ja yksimielisesti ohjauskorkojaan 25 korkopisteen verran. EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde ei suostunut antamaan kommentteja koronleikkausten tulevaisuuden näkymistä kokouksen jälkeisessä puheessaan vaan pyrki jälleen tuoda esille datariippuvuutta päätöksien taustalla. Markkinoilla hinnoitellaan vielä kahta ohjauskoronleikkausta EKP:ltä loppuvuodelle.
Osakkeet maltillisessa nousussa, joukkolainojen luottoriskilisät eivät hinnoittele talouden hidastumista
Globaalisti niin osakkeet kuin korkosijoitukset tuottivat syyskuun aikana noin 1–2 prosenttia. Osakemarkkinoilla vaikutti erittäin vahva alueellinen rotaatio etenkin Kiinan markkinan vahvan kurssipompun myötä, jonka seurauksena kehittyvät markkinat tuottivat kokonaisuutena syyskuussa noin +6 %. Muualla maailmaa samanlaista tuottoperformanssia ei nähty vaan muun muassa Yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaava S&P500 –indeksi tuotti noin +1,9 % ja euroalueen osakemarkkinoita kuvaava MSCI Europe –indeksi jäi nollatuottoon. Jäämme odottamaan alkava Q3-tulosraportointikautta, joka tulee todennäköisesti luomaan lisää liikettä osakemarkkinoille loka-marraskuussa.
Korkomarkkinoilla korkojen voimistuneet leikkausodotukset ovat laskeneet markkinakorkoja entisestään läpi korkokäyrän. Korkohinnoittelun taso on historiaan nähden aggressiivista ja lähestyy suuruusluokalta talouskasvun merkittävän hidastumisen skenaariota. Korkohinnoittelun suuruus laskee siis korkosijoitusten tuottopotentiaalia pehmeän laskun ja paremman kasvun skenaariossa, joissa korkojen laskujen hinnoittelua jouduttaisiin markkinoilla todennäköisesti arvioimaan uudelleen. Yritys- ja maariskilisät ovat pysyneet yhä varsin tiukalla tasolla, poikkeuksena Ranska, jonka riskilisissä nähtiin syyskuussa maltillista nousua poliittisen epävarmuuden kasvaessa. Näin ollen luottoriskilisien näkökulmasta markkinoilla ei hinnoitella talouden hidastumisen skenaariota.
Varainhoitorahastoissa kevennetty yrityslainoja ja lisätty lyhyitä korkoja
Syyskuussa Alexandria varainhoitorahastoihin (Maltillinen, Tasapainoinen, Tuottohakuinen) tehtiin allokaatiomuutos liittyen korkomarkkinoiden aggressiiviseen hinnoitteluun ja hinnoittelueroon suhteessa riskittömien korkojen ja riskilisien välillä. Kevensimme yritysvelkakirjojen painotusta ja allokoimme vapautuneet varat lyhyempiin riskittömiin korkoihin. Yritysvelkakirjojen haasteena on suurempi herkkyys sekä pohjakorkojen, että luottoriskilisien muutoksille, joiden emme enää nykyisellä hinnoittelutasolla odota tarjoavan vastaavaa tuottoetua, mitä madaltuva korkotaso yhdessä madaltuvien luottoriskitasojen kanssa ovat aiemmin tarjonneet.
Kokonaisuutena jatkamme salkuissa edelleen maltillisessa riskipitoisten omaisuusluokkien ylipainotuksessa, kuitenkin nyt aiempaa fokusoituneemmin osakemarkkinoille. Osakemarkkinoiden suotuisaa kehitystä tukee näkemyksemme mukaan jatkossakin Yhdysvaltojen vahva talouskehitys, Kiinan aloittamat elvytystoimet, keskuspankkien koronleikkaukset, vahva tuloskasvu ja tuloskasvun leventyminen yhä laajempaan osaan osakemarkkinoita. Madaltunut inflaatio- ja korkotaso ovat myös tekijöitä, jotka tukevat paineessa olleiden pienyhtiöiden tuloskehitystä ja arvostustasoja. Korkojen madaltuminen vaikuttaa pienellä viiveellä positiivisesti myös mm. viime vuosina halventuneisiin kiinteistösijoituksiin (Kiinteistö), jotka nykytasoillaan alkavat mielestämme tarjota hyvin houkuttelevaa tuotto-riskisuhdetta salkun hajautukseen.
lähde: Alexandria Rahastoyhtiö
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)