Markkinasilmäys – syyskuu 2024
Elokuun alun myllerryksestä takaisin perusteemojen äärelle
Elokuussa globaalit markkinat etsivät suuntaa kuun alussa nähtyjen suurien markkinaliikkeiden jälkeen. Japanin keskuspankin heinäkuun viimeisenä päivänä nostama ohjauskorko laukaisi heti elokuun alussa halpaan Japanin jeniin ja Japanin matalampaan korkotasoon perustuvien ”carry trade”-positioiden purkamisen samalla, kun valuutta vahvistui voimakkaasti. Siitä seuranneet suuret markkinaliikkeet heijastelivat lyhyen aikavälin positiointia, pääomavirtoja sekä teknistä myyntiä, eikä suhdanneympäristössä nähty merkittävää muutosta. Näin ollen varsin korkoherkkä olosuhde jatkui ja markkinat lopulta toipuivat kuun alun suurimmista liikkeistä.
Elokuu osoittautui varsin haastavaksi sijoittajille myös muiden vastakkain aseteltujen signaalien johdosta, kun muun muassa USA:n toisen vuosineljänneksen talouskasvua korjattiin ylöspäin, mutta toisaalta työmarkkinoiden tila jatkoi poikkeuksellisen apeana. Euroalueella ja etenkin Ranskassa puolestaan nähtiin nousu palvelualojen ostopäällikköindeksin pisteluvussa, joka selittyi suurilta osin olympialaisten tuomalla kuluttamisen kasvulla. Kiinassa talouskasvuennusteita kirjattiin alaspäin ja myös Lähi-Idän tilanne eskaloitui elokuussa jälleen. Alkanut syksy ja etenkin alkanut syyskuu tuo mukanaan markkinoille merkittäviä tapahtumia etenkin tuoreiden USA:n työmarkkinalukujen, kuten myös keskeisten keskuspankkien (EKP ja Fed) kokouksien myötä.
Koronlaskut korteissa Atlantin molemmin puolin
USA:n toisen vuosineljänneksen talouskasvu yllätti toistamiseen, kun jo valmiiksi positiivisesti yllättänyttä talouskasvua korjattiin elokuun aikana ylöspäin aikaisemmasta 2,8 %:n kvartaalimuutoksesta 3,0 %:iin. Odotuksia paremman talouskasvun taustalla vaikutti jälleen vahva kuluttaja huolimatta korkeasta korkotasosta, palkkainflaation hellittämisestä ja kohonneesta työttömyysasteesta. Talouskasvusta huolimatta maan työmarkkinoiden tila jatkoi heikentymistään heinäkuussa mm. hurrikaani Berylin takia, minkä vuoksi työmarkkinoiden tilaa ja uusien palkattujen työntekijöiden määrän muutosta kuvaava Nonfarm Payrolls (NFP) tippui 114 000 henkilöön, kun se tyypillisemmin on viime kuukausina pyörinyt 170 000 henkilön tienoilla. Myös USA:n työttömyysaste kipusi heinäkuussa 4,3 %:iin kesäkuun 4,1 %:sta, joka ei historiallisesti katsottuna ole merkittävän korkealla tasolla, mutta reilun vuoden takaiseen nähden työttömyysaste on kasvanut lähes prosenttiyksikön verran.
Työttömyysasteen kasvun taustalla on ennen kaikkea vaikuttanut työn tarjonnan kasvu muun muassa maahanmuuton seurauksena sekä aikaisemman varsin aggressiivisen palkkaustahdin hidastuminen. Yhdessä rauhoittuneen palkkainflaation sekä alhaisen irtisanoutumisasteen kanssa työmarkkinoiden ei odoteta nostavan inflatorista painetta. Sen sijaan työmarkkinoiden liiallinen viilentyminen on noussut markkinoilla esille ja katse on kääntynyt keskuspankki Fedin suuntaan. Myös pohjahintainflaatio USA:ssa jatkoi rauhallisella 2,6 %:n vuosimuutostahdilla heinäkuussa lähestyen keskuspankin tavoitetasoa. Inflaation jo useita kuukausia jatkunut rauhoittuminen sekä viimeaikainen työmarkkinoiden viilentyminen eivät jätä keskuspankille tilaa muuhun kuin rahapolitiikan keventämisen aloittamiseen, jonka myös Fed:in puheenjohtaja Jerome Powell toi esille Jackson Hole -konferenssissa. Puheessaan hän totesi rahapolitiikan keventämisen ajankohdan vihdoin koittaneen ja keskuspankin leikkaavan vähintään 25 korkopisteen verran syyskuun kokouksessaan. Koronleikkauksen suuruus kuitenkin tulee riippumaan syyskuussa julkaistavista elokuun työttömyys- ja inflaatioluvuista, ja 50 korkopisteen laskuakin on väläytelty. Tämänhetkisten ekonomistien odotusten mukaan elokuun NFP:n odotetaan nousevan lähemmän tyypillisempää tasoaan, noin 165 00 henkilöön, kun taas työttömyysasteen odotetaan rauhoittuvan maltillisesti 4,2 %:iin. Näin ollen koronleikkausodotus Fedin syyskuun kokoukselle on yhä 25 korkopisteen tasolla.
Euroalueella talouskasvu on pysynyt maltillisena ja vakaana samalla, kun palvelualan ostopäällikköindeksit etenkin Ranskassa toivat positiivista virettä koko euroalueen ostopäällikköindeksin lukuihin heinäkuun osalta. Olympialaisten järjestämisen aikaan saama kuluttajien ja kuluttamisen määrän kasvu kohdistui positiivisesti etenkin palvelusektoriin, kun taas teollisuuden ostopäällikköindeksit jatkoivat varsin matalalla tasolla. Myös inflaatio on jatkanut euroalueella odotuksien mukaisena elokuun alustavien lukujen mukaan, pohjahintainflaation vuosimuutostason ollessa 2,8 % ja päähintainflaation 2,2 %. Inflaation maltillistumisen jatkuminen yhdessä matalan talouskasvun ja heikon teollisuuden ostopäällikköindeksin kanssa on todennäköistä, että EKP jatkaa rahapolitiikan keventämistä syyskuun kokouksessaan ja leikkaa ohjauskorkoja 25 korkopisteen verran.
Omaisuusluokkahajautus osoitti toimivuutensa elokuussa
Osakemarkkinasentimentti rapautui voimakkaasti elokuun alussa, kun useat osakkeet ja indeksit menettivät arvoaan Japanin keskuspankin koronnostoa seuranneiden carry trade -positioiden sulkemisen jälkeen. USA:n osakkeissa nähtiin jopa 6 %:n laskuja, kun taas Nasdaq-indeksi tuli alas noin 8 %:n verran. Myös Japanin osakemarkkinoita kuvaava Nikkei-indeksi koki suurimman markkinaliikkeensä sitten 50-luvun, kun jeneissä mitattuna indeksi tuli alas jopa 19,6 %:n verran. Myös euroalueella ja Suomessa osakemarkkinoiden liikkeet olivat samankaltaisia kuin USA:ssa, MSCI Europe -indeksin tullessa alas vajaa 6 % ja Suomen osakemarkkinan reilu 5 %. Markkinareaktio jäi kuitenkin varsin lyhyeksi ja osakemarkkinat palautuivat globaalisti lähelle aikaisempia tasojaan. USA:n talouskasvun positiiviseen korjaukseen suhtauduttiin osakemarkkinoilla varsin hyvin ja elokuun loppuun mennessä S&P 500 -indeksin tuotto jäi hieman plussalle.
Elokuun lopulla myös tekoäly-yhtiö Nvidia raportoi odotukset ylittäneen tuloksensa, mutta markkinareaktio osoittautui päinvastaiseksi osakkeen laskien reilu 6 % seuraavana kaupankäyntipäivänä. Huolimatta odotukset ylittäneestä tuloksesta, markkinoilla odoteltiin jälleen odotukset murskaavia lukuja, mutta sen sijaa odotukset vain ylitettiin, eikä tulevien vuosien estimaatteja nostettu huomattavasti ylöspäin. Elokuun osalta voittajaksi nousivat pohjoismaiset osakkeet, jotka tuottivat paremmin kuin globaali markkina, vaikkakin pienyhtiöfaktorin pärjääminen kokonaisuutena jäi heikoksi. Myös Suomen osakemarkkina suoriutui varsin hyvin, tuottaen 2,7 % elokuussa. Korkomarkkinoiden osalta elokuu osoittautui maltillisen positiiviseksi ja korkosijoitusten tarjoama hajautushyöty suhteessa osakeriskiin on ollut nousussa, mikä kuvastaa markkinan fokuksen muutosta talouskasvuliitännäisiin riskeihin aiempien inflaatioriskien sijaan. Markkinoiden odotukset keskittyvät nyt syyskuun alkupuolella julkaistaviin USA:n työllisyyslukuihin, jotka tulevat määrittämään korkomarkkinoilla suuntaa.
Osakkeet jatkavat hienoisessa ylipainossa Alexandrian yhdistelmärahastoissa
Kaiken kaikkiaan tulkitsemme maltillisen positiivisen makro- ja sijoitusympäristön jatkuvan edelleen ja globaalin hajautuksen toimivan hyvin. Koronlaskujen todennäköisyydet ovat kasvaneet, lisäten osakepuolella etenkin keskipitkällä aikavälillä heikommin suoriutuneiden pienyhtiöiden tuottopotentiaalia. Samalla tulkitsemme kohonneiden talouskasvupelkojen myötä laskeneiden pitkien korkojen laskevan pidempien korkosijoitusten potentiaalia tulevaisuudessa. Poliittisten epävarmuuksien ja Lähi-Idän konfliktien seuraaminen jatkuu yhä, mutta merkittäviä vaikutuksia markkinoille ei nykytilanteella nähdä, mikäli suurempaa eskaloitumista ei tapahdu. Myös markkinoiden ylimalkainen tekoälyyn perustuva innostuneisuus on laantunut huipustaan ja arvostustasot kääntyneet järkevämmiksi. Näin ollen asemoidumme edelleen Alexandrian yhdistelmärahastoissa (Maltillinen, Tasapainoinen ja Tuottohakuinen) osakemarkkinaa maltillisesti ja hajautetusti ylipainottaen. Vain osakkeisiin sijoittavissa Alexandrian varainhoitorahastoissa (Maailma Osake ja Kehittyvät Markkinat Osinko) ei tehty muutoksia elokuussa.
Lähde: Alexandria Rahastoyhtiö
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)