Markkinasilmäys – tammikuu 2025
Kohti sijoitusvuotta 2025
Korko-odotusten muutokset heiluttelevat markkinatunnelmia
Eräs vuoden 2024 pääteemoista oli epävarmuus liittyen keskuspankkien rahapolitiikan keventämisen suuruuteen. Tästä seurasi voimakasta heiluntaa korko-odotuksissa läpi vuoden. Joulukuu ei ollut tässä poikkeus markkinoiden fokuksen siirtyessä jälleen kerran Yhdysvaltojen keskuspankin korkopäätökseen ja kommunikaatioon tulevasta rahapolitiikan suunnasta. Ohjauskorkojen leikkaamisesta huolimatta Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell onnistui yllättämään markkinat vielä kertaalleen vuoden viimeisessä kokouksessa kommunikaation osalta, ohjeistaen nyt hieman maltillisempaa ohjauskorkojen laskupolkua vuodelle 2025, nojaten varsin vahvaan Yhdysvaltojen talouskehitykseen ja Fedin odotuksia hitaampaan inflaation taittumiseen. Markkinoilla tähän muuttuneeseen kommunikaatioon reagoitiin varsin negatiivisesti sekä korko- että osakesijoituksissa – perinteistä joulupukkirallia markkinoilla ei siis päättyneenä vuonna nähty.
Kokonaisuutena vuosi 2024 oli kuitenkin keskimääräistä parempi sijoitusvuosi niin kansainvälisissä osake- kuin korkosijoituksissa. Omaisuusluokkien ja päämarkkina-alueiden väliset tuottoerot olivat kuitenkin huomattavan suuria, etenkin Yhdysvaltojen poikkeuksellisen vahvan osakemarkkinan ajamana.
USA:n kasvunäkymä suotuisa – pitkien korkojen nousu huolettaa
Globaalin makrotalouden tilan näkökulmasta alkuvuoden näkymä on pitkälti muuttumaton suhteessa edellisiin kuukausiin, Yhdysvaltojen kuvan näyttäessä muita päämarkkina-alueita suotuisammalta. Yhdysvaltojen talouskehitys on jatkunut vahvana etenkin yksityisen kulutuksen jatkaessa hyvää vauhtiaan. Kolmannen kvartaalin talouskasvu päätyi tarkistusten jälkeen peräti 3,1 % annualisoituun kasvuvauhtiin, mitä voi pitää jo hyvin vahvana kasvun tasona. Myös neljännen kvartaalin kasvu tulee asettumaan 2,5 % - 3,0 % maastoon, mistä ennakoi myös Fedin julkaisema reaaliaikainen kasvuindikaattori GDPNow (2.6 %). Tulevina kuukausina Yhdysvaltojen kasvukuvaa tukevat edelleen muun muassa vahvat ostopäällikköindeksit (teollisuus joulukuussa 49,3 ja palvelualat 54,1), vaalien jälkeinen (taloudellisesti oleellisten) pienten yhtiöiden luottamuksen historiallisen vahva hyppy sekä Trumpin hallinnon ajama - taloutta lyhyellä aikavälillä stimuloiva politiikka (veronkevennykset).
Viime viikkoina nähty varsin suuri pitkien korkojen nousu voi jatkuessaan kuitenkin aiheuttaa markkinoilla epävarmuuksia talouskasvun ja valtiontalouden kestävyydestä. On kuitenkin hyvä muistaa Yhdysvaltojen talouden osoittaneen jo aiemmin varsin matalaa herkkyyttä korkojen nousulle, osittain esimerkiksi kotitalouksien kiinteäkorkoisten asuntolainojen ajamana. Ekonomistiodotuksissa Yhdysvaltojen talouskasvun odotetaan asettuvan 2025 aikana hieman maltillisemmalle noin +2 %:n tasolle, mutta viime kuukausien vahva veto ja vahvat luottamusindikaattorit voivat jälleen johtaa ennusteissa positiivisiin tarkistuksiin alkuvuoden aikana. Huolimatta Yhdysvaltojen osakemarkkinan erittäin vahvasta kehityksestä ja arvostustasojen kiristymistä 2024, on näkymä vuodelle 2025 edelleen mielestämme myönteinen, tosin tuottojen normalisoituminen pitkän nousujakson jälkeen on myös odotettavaa. Nykyennusteilla USA:n osakemarkkinan tuloskasvun odotetaan asettuvan noin +12 % tasolle, mikä toteutuessaan myös mahdollistaisi kohtuulliset tuotot. Riittävän hyvä makrotalouden kuva ja potentiaali talous- ja tuloskasvuennusteiden nostoon ovat myös tekijöitä, jotka edelleen tukevat Yhdysvaltojen houkuttelevuutta osana hyvin hajautettua sijoitussalkkua.
Euroopalla monia haasteita myös alkaneena vuonna – koronlaskut tukena
Muualla maailmassa epävarmuuksia ja mahdollisia mustia pilviä on huomattavasti Yhdysvaltoja enemmän. Euroopassa kamppaillaan tällä hetkellä kahden suurimman talouden (Saksa, Ranska) poliittisten kriisien keskellä. Lisäksi Trumpin uhkaamat tuontitullit tulisivat todennäköisesti keskipitkällä aikavälillä saamaan aikaan varsin negatiivisia vaikutuksia eurooppalaisille vientiyrityksille. Samalla Kiina on jatkanut korkeamman jalostusarvon viennin kasvattamista maailmanmarkkinoille ja aiheuttanut varsin mittavia, jo rakenteelliseksi muodostuvia, haasteita etenkin eurooppalaiselle autoteollisuudelle. Edellä mainittujen seikkojen myötä muun muassa eurooppalaiset ostopäällikköindeksit ovat jälleen kerran valahtaneet matalille tasoille (teollisuus joulukuussa 45,1 ja palvelualat 51,6). Markkinahinnoittelu Euroopan keskuspankin korkojen laskun osalta on voimistunut, markkinan hinnoitellessa heikompaa eurooppalaista kasvukuvaa ja EKP:n tarvetta stimuloida talouskasvua. EKP:ltä odotetaan nyt 4–5 leikkausta 2025 aikana. Nimenomaan madaltunut korkotaso on tällä hetkellä yksi niistä harvoista tekijöistä, joka voi ruokkia Euroopan kasvua kuluvan vuoden aikana, etenkin korkoherkemmissä Pohjoismaissa. Euroopan talouskasvun odotetaan asettuvan 2025 aikana noin 1 % tasolle, joka on edelleen varsin matala, mutta kuitenkin edellistä kahta vuotta parempi vauhti (0,4 % & 0,8 %) ja huomattavasti kapeampi kasvuero mitä Yhdysvaltoihin nähden on viime vuosina nähty.
Eurooppalaisen osakemarkkinan tuottonäkymien näkökulmasta talouden korkoherkkyys, kasvuerojen odotettu madaltuminen ja matalammat lähtöarvostustasot voivat positiivisessa skenaariossa johtaa varsin hyvään tuottototeumaan jopa suhteessa muihin päämarkkina-alueisiin vuonna 2025. Euroopan näkökulmasta oleelliseksi tulee muodostumaan myös Ukrainan sodan suunta. Viimeaikainen viestintä etenkin Ukrainan suunnalta, sekä Trumpin lupaus nopeuttaa sodan päättymistä ovat nostattaneet jonkintasoisen aselevon skenaarion todennäköisyyttä, mikä toteutuessaan olisi todennäköisesti eurooppalaisille osakemarkkinoille varsin suotuisa skenaario ainakin lyhyellä aikavälillä.
Kehittyvillä markkinoilla katseet Kiinan kasvussa
Kehittyvillä markkinoilla huomio kiinnittyy nyt ennen kaikkea Kiinaan maan yrittäessä purkaa vuosia jatkuneen heikon kiinteistösektorin aiheuttamia haasteita taloudelle. Aiemmin ilmoitettujen tukitoimien lisäksi joulukuussa Kiinan vuosittaisessa talouden työkokouksessa muutettiin kommunikaatiota ensimmäistä kertaa 14 vuoteen etenkin rahapoliittisen linjauksen osalta, jonka todettiin jatkossa olevan ”kohtalaisen elvyttävää”. Myös fiskaalipuolen tuen osalta viestintä on muuttunut hieman aiempaa elvyttävämpään suuntaan, mutta markkinoilla on jatkuvasti petytty konkreettisten lukujen puutteeseen. Ostopäällikköindeksien, yksityisen kulutuksen tai inflaatiolukujen näkökulmasta (Caixin ostopäällikköindeksi joulukuussa 50,5 ja inflaatio-odotus Q4: 0,3 %) Kiinan talous ei ole osoittanut vielä nykyisten toimien myötä selkeää paranemisen merkkiä, minkä myötä lisätukea todennäköisimmin tullaan vielä tarvitsemaan alkaneen vuoden aikana.
Ekonomistiodotuksissa Kiinan talouskasvun odotetaan jälleen hidastuvan vuoden 2025 aikana noin 4,5 % tasolle, siis jonkin verran virallista 5 % kasvutavoitetta matalammalle tasolle. Kehittyvillä markkinoilla puolestaan Intian talouskasvutahti oli vuoden 2024 aikana kovaa ja odotuksissa on talouskasvun jatkuminen. Toisaalta maan yllättävän heikko Q3-talouskasvu kuitenkin nostaa hieman epävarmuuksia ja on jo johtanut kasvuennusteiden laskuun.
Varainhoitorahastojen maantieteellistä hajautusta lisätty – osakkeet ylipainossa
Alexandrian varainhoitorahastoissa (Maltillinen, Tasapainoinen, Tuottohakuinen, Maailma Osake) on vuodenvaihteen ympärillä toteutettu pääosin riskienhallinnallista alueellisten osakepainojen tasapainottamista etenkin yhdysvaltalaisten osakkeiden kohonneen painotuksen ajamana. Yhdysvaltalaisten osakkeiden painoa laskettiin siis hieman ja vapautuneet varat allokoitiin muille alueille. Rahastoissa painotetaan kuitenkin edelleen osakeriskiä etenkin Yhdysvalloissa ja pienemmissä yhtiöissä. Osakemarkkinoiden suotuisaa kehitystä tukee jatkossakin Yhdysvaltojen vahva talouskehitys, vahva tuloskasvu ja odotustemme mukaan tuloskasvun leveneminen laajempaan osaan osakemarkkinoita. Madaltunut inflaatio- ja korkotaso ovat myös tekijöitä, jotka tulevat tukemaan edelleen paineessa olleiden pienyhtiöiden tuloskehitystä ja arvostustasoja, sekä korkoherkempiä Pohjoismaisia markkinoita.
Varainhoitorahastoissa toteutettiin joulukuun aikana myös taktista korkoherkkyyden lyhentämistä pitkien korkojen painuessa jälleen varsin matalalle tasolle suhteessa kasvu- ja inflaatio-odotuksiin. Pitkissä koroissa onkin sittemmin nähty varsin reipasta ylämäkeä kohti vuotta 2025. Loppuvuoden aikana toteutetut taktiset alue- ja korkoherkkyyspainotusten muutokset ovat ts. olleet ajoituksellisesti onnistuneita. Vastaavasti vastatuulessa ovat olleet rahastojen strategiset ylipainotukset mm. pienempiin yhtiöihin ja pohjoismaisiin osakkeisiin, joiden uskomme pärjäävän jälleen paremmin vuoden 2025 oletetussa makrotalouden ympäristössä. Erityisellä mielenkiinnolla seuraamme nyt Trumpin ja republikaanien astumista valtaan tammikuussa, osakemarkkinoiden tuotto- ja arvostustasoerojen kasvua, globaalin talouskasvun ja etenkin teollisen sektorin suuntaa, korkojen varsin rajua nousua viime viikkoina, geopolitiikkaa sekä Euroopan poliittista epävarmuutta ja sen vaikutuksia markkinaan.
lähde: Alexandria Rahastoyhtiö
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)