Milloin on aika muuttaa sijoitussuunnitelmaa?
Oletko sijoittanut aina saman verran, aina samalla tavalla? Voi olla aika päivittää sijoitussuunnitelmaa.
Sijoittamiseen kuuluu aina riski, mutta omien sijoitustavoitteiden saavuttaminen on huomattavasti todennäköisempää, kun sitä varten on tehty laadukas sijoitussuunnitelma.
Moni saattaa laatia jonkinlaisen suunnitelman aloittaessaan säästämisen tai sijoittamisen, mutta ei huomaa päivittää suunnitelmaansa vuosien varrella. Tässä kirjoituksessa kerromme, miksi hyvän suunnitelman tekeminen on niin tärkeää ja milloin suunnitelmaa on aika päivittää.
Miksi sijoittaja tarvitsee suunnitelman?
Me uskomme, että sijoittaminen sopii kaikille. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä eikä vaadi jatkuvaa pörssikurssien seuraamista, mutta siinä onnistumiseen tarvitaan kuitenkin hieman paneutumista.
Ensinnäkin tulee ottaa huomioon taloudellinen lähtötilanne. Pohjan budjetille saa laskemalla kuukausittaiset tulot ja menot sekä ottamalla huomioon omistukset ja velat. Voisiko säästöön jäädä enemmän rahaa? Kuukausittainen säästötavoite auttaa pysymään budjetissa.
Hyvä sijoitussuunnitelma perustuu lisäksi aina sijoittajan omiin tavoitteisiin. Mitä varten minä säästän ja sijoitan? Säästänkö jotakin tiettyä hankintaa, kuten asunnon käsirahaa varten? Haaveilenko aikaisesta eläkkeelle jäämisestä? Vai haluanko turvata jälkipolvien talouden?
Tavoitteet vaikuttavat sijoittamisen aikajänteeseen ja riskinottokykyyn. Milloin ja millaisissa tilanteissa tarvitsen sijoittamiani säästöjä? Onko tarkoituksena pitää sijoituksia esimerkiksi 5 vuotta, 10 vuotta vai yli 20 vuotta?
Entä millainen on riskinottokykyni? Kuinka suuri vaikutus sijoituksilla on päivittäiseen talouteeni? On tärkeää hahmottaa, kuinka paljon voi menettää ilman, että menetys aiheuttaa vaikeuksia.
Kun tavoitteet, oma taloudellinen tilanne, sijoittamisen aikajänne ja riskinottokyky ovat tiedossa, on helpompi laatia täsmällinen suunnitelma, joka määrittelee millaisia sijoitusinstrumentteja käytetään ja millä summilla sijoittamista tehdään. Hyvä suunnitelma auttaa myös hajauttamaan riskejä tehokkaasti ja pitämään pään kylmänä silloin, kun pörssikurssit heilahtelevat.
Huolella tehtyyn sijoitussuunnitelmaan kuuluu tärkeänä osana myös ajatus siitä, kuinka usein sijoitussuunnitelmaa tarkastellaan ja tarpeen mukaan päivitetään.
Milloin sijoitussuunnitelmaa kannattaa muuttaa?
Sijoitussuunnitelma kannattaa laatia pitkälle aikajänteelle, mutta sen ei tarvitse pysyä ikuisesti samanlaisena. On hyvä pysähtyä säännöllisin väliajoin pohtimaan, onko sijoitussuunnitelma tuottanut haluttuja tuloksia tai onko omassa elämässä tapahtunut asioita, jotka vaikuttavat sijoittamiseen.
Muun muassa tällaisissa tilanteissa on hyvä pohtia sijoitussuunnitelman muuttamista:
- Kun tavoitteesi muuttuvat. Ajan myötä omat tavoitteet saattavat muuttua. Jos aloitit sijoittamisen puskurirahastoa kerryttääksesi, mutta nyt haaveissa siintääkin aikainen eläköityminen, on hyvä tarkastaa tukeeko alkuperäinen suunnitelma myös muuttuneita tavoitteita. Myös asuntoa vaihtaessa ja lapsia hankkiessa voi olla hyvä hetki tarkastella sijoitussuunnitelmaa.
- Kun taloudellinen tilanteesi muuttuu. Sijoitussuunnitelmaa kannattaa välillä päivittää myös taloudellisen tilanteen näkövinkkelistä. Moni aloittaa rahastosäästämisen pienellä kuukausittaisella summalla esimerkiksi opiskeluaikoina, eikä tule vuosien varrella nostaneeksi säästösummaa, vaikka tulotaso olisikin noussut tuntuvasti. Parhaan tuloksen sijoittaja saa pitkällä aikajänteellä ja korkoa korolle -ilmiötä hyödyntämällä - toki isompi säästösumma mahdollistaa myös isommat tuotot. Jos siis olet sijoittanut jo vuosikausia täsmälleen samalla summalla, voi olla korkea aika tarkistaa suunnitelmaa.
- Kun huomaat että strategiasi ei toimi. Toisinaan sijoitussuunnitelma ei vain ole onnistunut. Ehkä et ole hajauttanut riskejä tarpeeksi tai olet sijoittanut tavoitteisiisi nähden vääränlaisiin tuotteisiin. Jos suunnitelma ei näytä tuottavan tulosta, on hyvä pysähtyä analysoimaan tilannetta tarkemmin ja suunnitella korjausliikettä.
- Kun markkinoilla tapahtuu muutoksia. Rahoitusmarkkinat elävät koko ajan. Tarjolle tulee uudenlaisia tuotteita, pörssiin listautuu kiinnostavia yrityksiä tai tietyt sektorit alkavat maailmantilanteen vuoksi nousta toisten laskiessa. Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon myös omassa sijoitussalkussa. Omaa sijoitussuunnitelmaa ei kannata kuitenkaan olla koko ajan muuttamassa trendien mukaan tai laskusuuntaisten osakekäyrien säikäyttämänä.
Miten sijoitussuunnitelmaa kannattaa muuttaa?
Jos tunnistit itsesi jostakin yllä olevista tilanteista, on aika tarkastella omaa sijoitussuunnitelmaasi. Muutoksia ei kuitenkaan kannata tehdä hötkyillen ja hetken mielijohteesta.
Kun päivität sijoitussuunnitelmaa, ota ensimmäisenä huomioon oma tilanteesi ja omat tavoitteesi sekä valitse sijoitettavat summat ja sijoituskohteet niiden perusteella.
Helppo ja vaivaton tapa päivittää sijoitussuunnitelmaa on varata aika sijoitusneuvojalle. Sijoitusneuvoja on rahoitusalan ammattilainen, joka käy kanssasi läpi tämänhetkisen sijoitussuunnitelmasi ja neuvoo valitsemaan juuri oikeat tuotteet tavoitteittesi saavuttamiseen.
Sijoitusneuvojan kanssa suunnitelmaa ja sen toteutumista seurataan säännöllisesti, esimerkiksi puolivuosittain tai kerran vuodessa. Näin varmistut siitä, että se on aina ajan tasalla ja ottaa huomioon muuttuvat tilanteet, jotta pääset kohti tavoitteitasi.
Tarvitseeko sijoitussuunnitelmasi päivitystä?
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)