
Piensijoittaja – esitä itsellesi nämä kuusi kysymystä
Meissä kaikissa elää piensijoittaja tavalla tai toisella. Töiden karsiminen tai ylitöiden välttäminen on sijoittamista vapaa-aikaan. Lomamatka tai perheen kanssa vietetty ylimääräinen aika on sijoittamista omaan ja läheisten hyvinvointiin.
Konkreettisesti rahasta puhuttaessa omistamasi asunto on luonnollisesti sijoitus. Tuleva työeläkkeesikin maksetaan sijoitustuotoilla. Sijoittaminen on siis meidän jokaisen arkea, siksi siihen kannattaa perehtyä ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja.
Piensijoittaja sijoittaa säästövarojaan saadakseen sijoitukselleen tuottoa, mutta hän ei kuitenkaan elä sijoittamisesta. Suurin osa piensijoittajista onkin ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.
Piensijoittaja – tässä kuusi kysymystä sinulle
Etenkin aloittelevan sijoittajan on hyvä pohtia, miksi sijoittaa ja miten sijoittaminen hoidetaan. Tässä kuusi kysymystä piensijoittajalle.
1. MIKSI SIJOITTAISIN RAHANI?
Suuri osa suomalaisista säästää rahaa pankkitilille. Pitkässä juoksussa tilisäästäjä saattaa kuitenkin hävitä rahaa, kun inflaatio nakertaa pääomaa. Sijoittamisessa on pääasiallisesti kyse siitä, että raha tuottaa sinulle uutta rahaa itsestään korkoa korolle periaatteella.
Sijoittaminen voidaan nähdä yhtenä tuottavana säästämisen muotona. Sijoittaminen on siis säästämistä, jolla turvaat tulevaisuutesi taloudellisesti kannattavammin, varaudut paremmin yllättäviin elämäntilanteisiin ja voit toteuttaa helpommin unelmasi.
2. ONKO MINULLA AIKAA SIJOITTAMISEEN?
Moni sijoittaja hoitaa sijoituksiaan omatoimisesti, ja esimerkiksi osakkeiden hankinta voi tuntua suhteellisen helpolta. Hankalaksi sijoittamisen tekee se, mistä löytää kiireen keskellä tarpeeksi aikaa seurata säännöllisesti markkinoiden kehitystä.
Osakkeiden hankinnan jälkeen markkinatilanteen muutosten tarkasteleminen on olennaista, jotta pystyt hoitamaan sijoituksiasi mahdollisimman hyvin. Jos kiire painaa, on hyvä muistaa, että sijoittamisen ammattilaiset voivat tehdä tämän seurantatyön puolestasi. Näin voit itse keskittyä nauttimaan sijoituksen hedelmistä ilman sen suurempaa stressiä.
3. KUINKA PALJON OLEN VALMIS OTTAMAAN RISKIÄ?
Sijoittamisessa tuotto ilman riskiä ei ole käytännössä mahdollista. Jotta saa varoilleen järkevää tuottoa, liittyy siihen aina riski.
Sopiva määrä riskiä on piensijoittajalle hyödyllinen asia. Ennen kuin valitsee sijoitusten kohteet, on kuitenkin syytä selvittää, minkälainen sijoitusmuoto ja riskitaso ovat itselle sopivia.
Mitä enemmän olet valmis ottamaan riskiä, sitä todennäköisemmin saat sijoituksillesi korkeampaa tuottoa pitkällä aikavälillä.
4. MITEN AION HAJAUTTAA SIJOITUKSENI?
Sijoitusten hajautus on yksi sijoittamisen keskeisiä käsitteitä. Monia huolettaa sijoittamisessa se, että jos sijoittaa jonkin tietyn alueen osakkeisiin, niin miten käy, jos tapahtuukin suurempi notkahdus?
Hajauttaminen on yksi keskeisimpiä keinoja sijoitusten riskien pienentämiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että hajautat sijoituksesi esimerkiksi eri alueiden tai omaisuuslajien sijoituksiin. Lisäksi ajallinen hajautus eli esimerkiksi kuukausittainen säästäminen sijoitustuotteeseen on sijoittajalle helppo tapa hajauttaa sijoituksia. Hajauttamisella pyritään tasapainottamaan sijoituksien arvonvaihteluja pitkällä aikavälillä.
Yhden varteenotettavan vaihtoehdon muodostavat rahastot, joissa rahasi ovat jo valmiiksi hajautettu eikä sinun tarvitse vaivata itseäsi jatkuvalla kaupankäynnillä.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla yksin sijoituspäätöstesi kanssa, sillä jos tarvitset apua, voit aina kääntyä sijoitusneuvojan puoleen. Yhdessä voitte käydä läpi sijoitussuunnitelman, riskikartoituksen, tarpeet ja keinot saavuttaa mieleisesi säästötavoitteet. Ratkaisu on tällöin yksilöllinen ja sinun näköisesi.
5. KUINKA PALJON OLET VALMIS SIJOITTAMAAN?
Mieti ensin, mitä haluat sijoittamisella saavuttaa. Periaate on sama kuin auton navigaattorissa. Ellei navigaattori paikanna, missä olet nyt taloudellisesti, se ei osaa ohjata sinua sinne, mihin sijoittamisella haluat päätyä.
Ennen starttia on myös selvitettävä, kuinka paljon voit säästää. Voisitko mahdollisesti sijoittaa kertyneitä säästöjä heti alussa ja sen jälkeen kuukausittain siirtää sivuun tietyn summan? Mitä enemmän pystyt laittamaan sijoittamisen alkuvaiheessa sivuun, sen parempi, sillä alkupääoman suuruus vaikuttaa tuottoon korkoa korolle -efektin mukaisesti.
Mutta vaikka sinulle ei olisikaan vielä kertynyt suuria varoja, niin se ei haittaa. Tärkeämpää on säännöllinen tapa sijoittaa vähästäänkin ja laittaa se kasvamaan.
6. MITEN SIJOITUKSIANI VEROTETAAN?
Verosuunnittelu kuuluu osana sijoittamiseen, ja se tulisi huomioida jo siinä vaiheessa, kun päätetään sijoituskohteista. Verojen vaikutusta sijoituksiin tulisi myös seurata säännöllisesti, jotta osaa toimia aika ajoin muuttuvien sääntöjen mukaan.
Eri sijoitustuotteitaan verotetaan eri tavalla, joten myös verotukselliset asiat on hyvä ottaa huomioon sijoituspäätöksiä tehtäessä.
Sijoitusneuvonnan etuna on se, että ammattilaiset huomioivat verotukseen liittyvät asiat sijoitusneuvoja antaessaan. Osasta sijoitustuotteita sijoituspalveluyhtiö toimittaa tiedot suoraan verottajalle. Näin ne päätyvät veroilmoitukseen automaattisesti.
Haluatko käytännön vinkkejä säästämiseen ja sijoittamiseen?
Aloita sijoittaminen helposti
Sijoittamisen aloittaminen Alexandriassa on helppoa. Voit aloittaa omatoimisesti verkkopalvelussamme tai sijoitusneuvojamme avulla. OmaAlexandriassa pääset heti alkuun, kun taas maksuttomassa ensitapaamisessa käymme läpi taloudellisia tavoitteistasi ja sijoitusratkaisuja, jotka vievät sinua unelmiasi kohti.
Itsenäisesti
OmaAlexandriassa
Yhdessä
sijoitusneuvojan kanssa
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)
