Sijoittamisen alkeet, osa 2: Mihin kannattaa sijoittaa?
Kysymys siitä, mihin kannattaa sijoittaa, pyörii monen mielessä etenkin silloin, kun vasta harkitsee sijoittamisen aloittamista.
Voi tuntua vaikealta valita ne muutamat kohteet mihin sijoittaa, koska sijoittamiseen on niin monta muotoa ja tapaa. Mihin sijoittaa jos tavoitteena on kerätä taloudellista puskuria? Entä jos haaveena on taloudellinen riippumattomuus, oma kesämökki tai vene?
Jos pohdit eri sijoitusmuotojen välillä, kannattaa jatkaa lukemista. Tähän artikkeliin keräsimme tietoa tavallisen sijoittajan vaihtoehdoista, jotta sinun olisi helpompi tehdä valinta siitä, mihin sijoittaa.
Lue myös Sijoittamisen alkeet -juttusarjan osa 1
Sijoittajalla on valinnanvaraa – mistä tiedän mihin kannattaa sijoittaa?
Sijoittaminen on muuttunut paljon. Siinä missä se oli aiemmin rikkaiden etuoikeus, on sijoittaminen arkipäiväistynyt ja sijoittajilla on valittavanaan laajempi kirjo sijoitusmuotoja ja -tapoja kuin koskaan. Mahdollisuuksien avautuessa iskee valinnan vaikeus: mihin kannattaa sijoittaa, kun vaihtoehtoja on enemmän kuin mihin itse ehtii perehtyä?
Vastaus on lopulta yksinkertainen: se mihin kannattaa sijoittaa, riippuu pitkälti tavoitteistasi. Sijoitustavoitteiden kirkastaminen onkin yksi tärkeimmistä asioista, johon kannattaa panostaa sen jälkeen, kun olet tehnyt päätöksen sijoittamisen aloittamisesta. Sijoittamisen alkeet -juttusarjan ensimmäisestä osasta saat vinkkejä tavoitteiden asettamiseen. Lisäksi kannattaa tutustua myös aloittelevan sijoittajan tietopankkiin.
Kun sijoitustavoitteet ovat selkeät, sen päättäminen mihin sijoittaa, on seuraava askel matkalla kohti rikasta elämää.
Mihin sijoittaa – 4 tavallisinta vaihtoehtoa
Tavalliselle sijoittajalle tyypillisimpiä sijoitusmuotoja ovat muun muassa pankkitalletukset, asunto tai kiinteistö, sijoitusrahastot sekä osakkeet. Käydään nämä seuraavaksi läpi.
Pankkitalletukset
Sanonta ”kuin laittaisi rahaa pankkiin” on vuosien varrella muuttanut merkitystään. Se, että tilillä on rahaa, on tietenkin hyvä asia yllättävien elämäntilanteiden kannalta, mutta sijoitusratkaisuna pankkitalletus on sieltä vähiten tuottavasta päästä.
Puhuttaessa sijoittamisesta ja pankkitalletuksista on tärkeää nostaa esiin kaksi asiaa:
- Nollakorkoinen käyttötili ei ole sijoituskohde vaan arjen raha- ja talousasioiden hoitamiseen tarkoitettu paikka.
- Pankkitilille kartutetut säästöt ovat usein hyvä alkupääoma sijoittamiseen.
Jos pankkitilille on vuosien saatossa kertynyt ylimääräistä, on aiheellista miettiä, mihin kannattaa sijoittaa, jotta varat saisi tuottamaan paremmin. Käyttötilille säästetty pääoma ei kerrytä korkoa. Nykyisellä korkotasolla säästötilille säästetyistä varoista voit saada kohtuullista tuottoa, mutta toisaalta korkea inflaatio helposti leikkaa pienet tuotot.
Asunto tai kiinteistö sijoitusmuotona
Oma tupa, oma lupa. Asuntoihin ja kiinteistöihin sitoutunut pääoma on suomalaisten varallisuuden perusta. Suuri osa ihmisten henkilökohtaisesta varallisuudesta on kiinni omistusasunnossa tai vaikkapa kesämökissä. Asunnot ja kiinteistöt ovat myös varallisuutta, jota siirretään eteenpäin seuraaville polville esimerkiksi perintöjärjestelyin.
Moni suomalainen on siis huomaamattaan asuntosijoittaja. Mutta kannattaako asuntoon tai kiinteistöön sijoittaa?
Asunto- tai kiinteistösijoittaminen perustuu sekä kohteen arvonnousuun että esimerkiksi asunnosta saataviin vuokratuloihin. Suomen vuokranantajien tutkimuksen mukaan kaksion tai kolmion keskimääräinen vuokratuotto ennen veroja oli vuonna 2020 2,5–4,5 % kaupungista riippuen. Eli pelkän vuokratuoton toivossa asuntosijoittaminen ei ole välttämättä tuottoisaa. Asunnon potentiaalinen arvonnousu voi lisätä asuntosijoittamisen kiinnostavuutta ja nostaa kokonaistuottoa merkittävästi.
Voit sijoittaa kiinteistöihin myös sijoittamalla kiinteistörahastoon.
Sijoitusrahastot
Sijoitusrahasto on monille tuttu tapa säästää ja sijoittaa. Sijoitusrahaston toimintatapa on suhteellisen yksinkertainen: henkilö sijoittaa rahastoon rahaa ja saa tätä vastaan itselleen rahasto-osuuksia.
Moni suomalainen on kiinnostunut sijoittamisesta, mutta haluaisi samalla löytää mahdollisimman helpon ja vaivattoman ratkaisun sille, mihin sijoittaa. Rahastot ovatkin hyvin suosittu sijoitusmuoto. Helppouden lisäksi sijoitusrahastojen laaja tarjonta ja valmis hajautus helpottavat sijoittamista.
Pitkäjänteisyys on valttia myös rahastoissa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että viisi vuotta on minimiaika. Tämä ei tarkoita, etteikö rahoja voisi halutessaan nostaa rahastosta. Sijoituksen tuotto voi tällaisessa tilanteessa olla kuitenkin matalampi.
Kun pohdit, mihin kannattaa sijoittaa, ota huomioon myös säännöllisyys. Harva pystyy sijoittamaan kerralla isoa pottia. Rahastosijoittamisessa säännöllisyys on homman nimi, ja siksi se on monelle toimiva vaihtoehto.
Esimerkiksi sijoittamalla 100 euroa kuukaudessa sinulla on pidemmän ajan päästä sievoinen summa kasassa – ja lähes huomaamatta. Sijoitusten ajallinen hajautus on myös hyvä keino hallita sijoittamiseen liittyviä riskejä.
Osakkeet
Osakesijoittamiseen liittyy paljon mielikuvia. Suuria voittoja. Jyrkkiä alamäkiä. Jännitystä. On totta, että osakesijoittaminen on oma taiteenlajinsa. Osakesijoittamisen perimmäisenä tavoitteena on hyötyä yhtiön arvonnoususta. Vanha kyläkauppiaan sääntö ”osta halvalla, myy kalliilla” kuvaa myös osakesijoittamisen filosofiaa.
Kuulostaa helpolta, mutta harvemmin on sitä. Osakesijoittaminen vaatii sijoittajalta paljon perehtymistä osakemarkkinoihin ja yhtiöihin, joiden osakkeisiin aiotaan sijoittaa. Osakesijoittamisessa tuotto-odotus voi olla korkeampi verrattuna esimerkiksi rahastosijoittamiseen, mutta samanaikaisesti riskit ovat suurempia.
Muista, että sinun ei tarvitse välttämättä tehdä suoria osakesijoituksia sijoittaaksesi osakkeisiin. Esimerkiksi osakerahastot sijoittavat osakemarkkinoille, ja tällaiset rahastot ovat hyvä vaihtoehto etenkin aloittelevalle sijoittajalle.
Lue myös: Millainen on hyvä sijoituskohde?
Mihin kannattaa sijoittaa 2023?
Koronapandemia, Venäjän sota Ukrainassa, energiakriisi, korkojen nousu ja inflaation kiihtyminen – 2020-luvun taitteessa sijoitusmarkkinoilla on tapahtunut paljon. Siksi moni miettii nyt erityisesti, mihin kannattaa sijoittaa 2023.
Kun pörssikurssit heiluvat, on tärkeintä pitää pää kylmänä. Tästä artikkelista löydät vinkkejä kuinka tehdä fiksuja päätöksiä myös laskumarkkinassa. Jos itsenäinen päätöksenteko siitä, mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023, tuntuu haastavalta, ota avuksi sijoittamisen ammattilaiset. Alexandrialle voit varata maksuttoman tapaamisen sijoitusneuvojalle olit sitten jo pidempään sijoittanut tai vasta aloittamista harkitseva. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään, mutta saat konkreettisia neuvoja mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023.
Mihin juuri minun kannattaa sijoittaa?
Koska vaihtoehtoja on monia, on sijoittamista suunnittelevan tärkeää pohtia omaa sijoittamisen tavoitetta. Mitä haluaisin saavuttaa, mihin ja milloin haluaisin sijoitettuja varoja käyttää?
Nämä kaikki kysymykset vaikuttavat siihen, mihin kannattaa sijoittaa. Sijoitusmuodon valinnassa on hyvä huomioida kolme asiaa: sijoittamisen tavoite, tuotto-odotus ja sijoitusaika. Näiden kolmen asian tulee olla keskenään tasapainossa.
Esimerkiksi jos sijoittamisen tavoitteena on kerätä itsellesi merkittävä potti eläkepäiviä ajatellen, ei pelkkä satunnainen tilisäästäminen riitä. Sinun pitää sekä hakea varoillesi tuottoa että olla valmis sijoittamaan säännöllisesti pidemmän aikaa.
Tavoitteellisuuden ja säännöllisyyden lisäksi sijoittaminen vaatii myös päättäväisyyttä.
”Sijoittamisessa tärkein päätös on päätös sijoittamisen aloittamisesta. Moni sijoittamista aloittava asiakkaamme lähtee liikkeelle esimerkiksi kuukausittaisella rahastosijoittamisella. Säännölliseen sijoittamiseen ei tarvita välttämättä suuria summia, vaan pikemminkin päätös ja pitkäjänteisyyttä. Kun alkuun on päästy ja varoja alkaa karttua, sijoittaminen alkaa yleensä kiinnostaa entistä enemmän”, kertoo Alexandrian kehitys- ja koulutusjohtaja Ville Härkänen.
Varsinkin sijoittamisen alkutaipaleella se, mihin sijoittaa, ei siis välttämättä ole niin ratkaisevaa, kuin esimerkiksi säännöllisyydestä ja ajallisesta hajautuksesta huolehtiminen. Kun tavoitteet muuttuvat, sijoitussuunnitelmaa voi aina vaihtaa.
Luo selkeä suunnitelma siitä, mihin sijoittaa – varaa aika sijoitusneuvojalle
Jos päätöksenteko siitä, mihin kannattaa sijoittaa tuntuu haastavalta yksin, ota avuksi sijoittamisen ammattilaiset. Näin saat rakennettua selkeän suunnitelman mihin juuri sinun kannattaa sijoittaa.
Ensimmäinen tapaaminen Alexandrian sijoitusneuvojan kanssa on aina maksuton. Sinulla ei tarvitse olla kasassa tiettyä summaa pääomaa tai aiempaa kokemusta sijoittamisesta. Tapaamisen aikana käydään läpi mitä rikas elämä sinulle tarkoittaa ja mihin sinun kannattaa sijoittaa, jotta unelmiesi toteuttaminen on mahdollista.
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)