Suomalaiset osakkeet hinnoitellaan nyt historiaansa nähden edullisesti
Helsingin pörssi on viimeisen parin vuoden aikana kokenut voimakasta vastatuulta ja osakekurssit ovat laskeneet enemmän kuin useimmissa muissa pörsseissä. Vuoden 2021 huipputasostaan Helsingin pörssin vaihdetuimpia osakkeita kuvaava OMX Helsinki 25 -indeksi on laskenut noin 27 %, kun samaan aikaan esimerkiksi laajasti eurooppalaisia osakkeita kuvaava STOXX Europe 600 -osakeindeksi on laskenut noin 9 % ja laajaa Yhdysvaltojen markkinaa kuvaava S&P 500 -osakeindeksi on laskenut dollarimääräisesti noin 10 %. Alla olevassa kuvassa on osakemarkkinakehitykset kolmen vuoden ajalta.
OMX Helsinki 25 -indeksin kehitys suhteessa vertailuindekseihin 2020-2023
Perinteisellä pörssiosakkeiden arvostuskertoimella tarkasteltuna suomalaisten osakkeiden nykyinen verrattain edullinen taso tulee hyvin esille. Yleisesti käytetyn arvostusmittarin eli P/E-luvun (markkina-arvo/nettotulos) mukaan ja rullaavia 12 kuukauden tuloksia soveltamalla Helsingin pörssin arvostuskerroin on nyt tasolla 12,5. Yhdysvalloissa S&P 500-osakeindeksin vastaava kerroin on nyt 21 ja eurooppalaisen STOXX 600-indeksin 12,7. Historiallisessa tarkastelussa Helsingin pörssin vastaava P/E-luku on keskimäärin ollut tasolla 17,5 viimeisen 15 vuoden aikana, eli alennus keskiarvoon nähden osakkeiden arvostuksissa on nyt liki 30 % (katso kuva alla). Kuluvan vuoden aikana Helsingin pörssi on ollut yksi koko maailman heikoimmista pörsseistä ja huonompaa kehitystä on kansainvälisten pörssitilastojen mukaan tarjoillut vain Kolumbian osakemarkkinat.
OMX Helsinki 25 -indeksin P/E-luku suhteessa vertailuindekseihin 2008-2023
Mitkä asiat sitten selittävät näin heikkoa kehitystä Helsingin pörssissä viime aikoina?
Ensinnäkin toimialarakenne Suomessa on varsin keskittynyttä. Moni indeksissä isommalla painolla oleva yhtiö on osin raaka-aineiden hinnoista riippuvaisia yhtiöitä, kuten metsäyhtiöt, teräsyhtiöt ja myös Neste. Viime vuosina mm. sellun ja puun, eri teräslaatujen sekä öljyn hinta on heilunut varsin voimakkaasti. Merkittävää indeksiyhtiö Fortumia on lisäksi Venäjän surullisten tapahtumien lisäksi heiluttanut suuret vaihtelut sähkönhinnoissa. Teknologiasektorin paino puolestaan Suomessa on myös pieni, kun se Yhdysvalloissa on jo lähes 30 % laajasta osakeindeksistä, ja suurimpien teknologiayhtiöiden veto onkin erityisesti tämän vuoden puolella ollut jälleen vahvaa.
Ulkomaiset institutionaaliset sijoittajat ovat lisäksi viime ajat myyneet joukolla suomalaisia osakkeita, ja tällä on ollut vaikutuksensa Helsingin pörssiin sen heikomman likviditeetin seurauksena. Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen esimerkiksi laski, että ulkomaisten omistajien osakemyynnit tammi-heinäkuussa olivat yhteensä jopa 3,1 miljardia euroa.
Alexandria tarjoaa nyt asiakkailleen mielenkiintoisen tavan sijoittaa hajautetusti Suomi-osakkeisiin korkealla tuottokertoimella. Sijoituksen kohde-etuutena on tasapainoin 10 osaketta Helsingin pörssistä ja tuotteen avulla sijoittaja saa juoksuaikana 300 % (alustavasti) tuottokertoimen osakekorin positiiviseen kehitykseen sen nousukattoon saakka. Sijoitus ei ole pääomaturvattu. Liikkeeseenlaskijana toimii Barclays Bank Plc.
Tutustu tarkemmin sijoituksen ominaisuuksiin
Katso kaikki merkinnässä olevat tuotteet
Lähteet: Alexandria, Bloomberg, Countryeconomy.com, 2.10.2023., https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suursijoittaja-listaa-kuusi-syyta-miksi-helsingin-porssin-meno-on-ollut-niin-surkeaa/6b99048f-4b06-43c8-b47a-ef55dfaca49d
Aloita sijoittaminen helposti
Varaa maksuton ensitapaaminen
Konkreettiset vinkit heti käyttöösi
Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)