
Tavoitteena rahan säästäminen? Älä anna joulun sekoittaa talouttasi
Joulunaikaan rahaa kuluu joululahjoihin, jouluruokiin ja joulun valmisteluihin. Mutta miten pitää oma talous kurissa myös jouluna?
Joulu saa suomalaisten talouden sekaisin
Viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat keskimäärin käyttäneet noin 500 euroa joululahjoihin ja muihin jouluhankintoihin. Joulu asettaa omat haasteensa oman talouden hallinnalle, joulun aikaan myös kulutusluottoja haetaan enemmän ja luottokorttien käyttö lisääntyy. Joulu saa siis meidät elämään yli varojemme.
Säästämisen näkökulmasta katsottuna joulun aikaan liittyy kaksi tärkeää näkökulmaa. Ensinnäkin joulun ajan ylimääräisiin kuluihin ja hankintoihin olisi hyvä varautua etukäteen laittamalla pieni summa sivuun vuoden aikana. Tällöin myöskään jouluhankintoja ei tarvitse rahoittaa esimerkiksi luottokorttia tai kulutusluottoja käyttämällä.
Toinen näkökulma asiaan on kulutus itsessään. Ovatko kaikki jouluhankinnat ja -lahjat välttämättömiä? Monilla meistä on kaikenlaista tavaraa jo riittämiin, joten voisiko “pitää ostaa jotain” -tyyppisiin joululahjoihin kuluvan rahan säästää vaikka lomamatkakassaan?
Rahasta on tullut ”näkymätöntä”
Kortti- ja verkkomaksamisen myötä rahasta on tullut ”näkymätöntä”. Mieti edellistä viikkoa ja yritä muistella, kuinka paljon olet käyttänyt rahaa ostoksiin ja maksuihin. Vaikeaa vai mitä?
Vaikka maksun summa kassapäätteellä ja verkkopankissa on näkyvillä, on rahan kulumisen seuraaminen hankalaa. ”Muoviraha” eli pankki- ja luottokortit ovat tehneet maksamisesta entistä helpompaa, mutta samalla myös ihmisten suhde rahaan on muuttunut. Rahan kulumista on vaikeampaa seurata.
Säästämisen ydin on onnistunut menojen hallinta
Jotta voit säästää, tulee sinulla olla varaa siihen. Omien menojen hallinta on keskeinen osa säästämistä. Mitä paremmin tiedät, mihin rahaa kuluu, sitä paremmat mahdollisuudet on myös tunnistaa mahdolliset turhat menot.
Oman talouden hallinnassa hyvänä sääntönä voi käyttää 10/30/60-sääntöä. Sen mukaan jokaisen tulisi pyrkiä saamaan nettotuloistaan
- 10 % säästöön
- 30 % välttämättömiin menoihin (asuminen, vakuutukset jne.)
- 60 % kulutukseen.
Tämän mallin tarkoituksena on luoda omaan talouteen tietty tasapaino ja varmistaa, että osa palkasta menee kuukausittain myös säästöön.
Miten seurata omia menoja?
Osa meistä luottaa edelleen paperisiin kuitteihin ja tiliotteisiin. Toisille verkkopankin menoseuranta tai vaikkapa puhelimeen ladattava mobiilisovellus on helpoin tapa seurata päivittäisiä menoja.
Konkreettisen työkalun sijaan tärkeintä lienee se, että on tietoinen oman talouden tilasta ja kuukausittaisista menoista. Joskus rahan kulumista on helpompi seurata käyttämällä esimerkiksi käteistä arjen menoihin.
Käytännön vinkkejä omien menojen seuraamiseen:
Tässä muutamia käytännön niksejä, joiden avulla omaa rahan kulutusta ja menoja on helppo seurata:
Nosta käyttövaraa käteisenä: Jos tuntuu, että pankkikorttia tulee vingutettua päivittäin erilaisiin pieniin ostoksiin, syntyy pienistä kertasummista kuukausitasolla iso potti. Monissa tilanteissa käteisen rahan hupenemisen huomaat helpommin.
Käy läpi oma taloutesi vähintään kerran kuukaudessa: Tee vähintään kuukausittain oman talouden läpivalaisu ja selvitä ja kirjaa ylös kuukauden aikaiset tulot ja menot. Miltä kuukausittainen taloutesi näyttää peilattuna aiemmin esitettyyn 10/30/60-sääntöön?
Käytä apuna mobiilisovelluksia oman talouden seurannassa: Säästämisen seurantaan tarkoitettu mobiilisovellus tai pankkisi mobiilisovellus on helppo tapa seurata menoja lähes reaaliaikaisesti.
Tunnista oman taloutesi ”heikot kohdat” ja yritä kehittää niitä: Monilla meistä on oman talouden hallinnassa tiettyjä ongelmakohtia, jotka ovat helposti korjattavissa, kunhan ne tunnistaa ja päättää aktiivisesti tehdä asialle jotain. Joillekin ulkona syöminen tai kahviloissa käyminen verottaa suuren osan kuukausittaisista käyttövaroista. Toiselle taas heikkona kohtana on shoppailu verkossa, sillä luottokortilla tulee helposti ostettua sellaisia tavaroita, joille ei ole välttämätöntä tarvetta juuri nyt.
Mitä oman talouden läpivalaisulla voi saada aikaan?
Tarkastellaan asiaa käytännön esimerkin avulla. Hahmottamalla omia kuukausittaisia menoja entistä paremmin, huomaat käyttäväsi 100 euroa kuukaudessa päivittäisiin “ylimääräisiin” kuluihin. Jos säästäisit tämän 100 euron summan kulutuksen sijaan, kuinka paljon sinulla olisi kasassa viiden vuoden päästä? Oletetaan, että säästät tämän 100 euroa rahastoon, jonka keskimääräinen tuotto on 4%.
Vastaus: 6 640 euroa
Kaipaatko lisää vinkkejä säästämiseen? Lataa maksuton Säästäjän opas – saat konkreettisia vinkkejä säästämiseen.

Aloita sijoittaminen helposti
Sijoittamisen aloittaminen Alexandriassa on helppoa. Voit aloittaa omatoimisesti verkkopalvelussamme tai sijoitusneuvojamme avulla. OmaAlexandriassa pääset heti alkuun, kun taas maksuttomassa ensitapaamisessa käymme läpi taloudellisia tavoitteistasi ja sijoitusratkaisuja, jotka vievät sinua unelmiasi kohti.
Itsenäisesti
OmaAlexandriassa
Yhdessä
sijoitusneuvojan kanssa
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)
